Moneda nationala s-a apreciat miercuri in fata monedei europene, iar cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat cu 1,57 bani, pana la 4,2353 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, leul s-a depreciat marti catre 4,27 unitati/euro la inceputul sedintei de tranzactionare, iar ulterior moneda nationala a beneficiat de decizia Bancii Nationale a Elvetiei. Desi monedele regionale s-au depreciat semnificativ fata de euro, leul a reusit sa se aprecieze treptat fata de moneda unica europeana si a inchis ziua usor mai apreciata, la 4,2450 unitati/euro.

"Motivelele pentru rezistenta leului sunt greu de gasit, dar miscarea este probabil legata de tranzactionarea in interval: se prefera vanzarea de euro in apropierea lui 4,30, nivel la care multi se asteapta ca BNR sa intervina, si cumpararea in apropierea lui 4,20. De asemenea, interesul pentru moneda nationala este foarte scazut si acesta poate explica faptul ca dinamica sa poate fi uneori difierita de cea a monedelor regionale", se arata intr-o nota a ING Bank.

In ceea ce priveste evolutia in sedinta de miercuri, economistii bancii olandeze se asteapta la o apreciere a monedei nationale, in conditiile in care bursele internationale au inregistrat cresteri pe parcursul noptii. "Leul s-a apreciat deja pana la 4,23 unitati/euro si ne asteptam ca perechea EUR/RON sa se tranzactioneze astazi in jurul nivelui 4,23", mai arata acestia.

Leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, cursul BNR fiind de 3,0156 lei pentru un dolar, fata de 2,9992 lei pentru un dolar cat a fost marti.

Moneda nationala a castigat teren in fata francului elvetian, referinta BNR fiind de 3,5114 lei/franc, cu 2,3 bani mai mica decat cea din ziua anterioara. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,9051 lei, dupa ce marti cursul bancii centrale a fost de 3,8859 lei pentru 100 de yeni.