Portugalia a atras miercuri 854 milioane de euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei luni, la un randament in crestere, de 4,959%, a anuntat autoritatea de administrare a datoriei publice, citata de AFP. In luna august, Portugalia a luat din piata 985 milioane de euro la trei luni, randamentul cerut de investitori fiind de 4,854%.

Agentia intentiona sa vanda obligatiuni cu o valoare cuprinsa intre 750 milioane de euro si un miliard de euro, cererea fiind de peste doua ori mai mare decat oferta.

Analistii apreciza ca majorarea randamentelor cerute de investitori se datoreaza situatiei tensionate din piata din cauza incertitudinilor cu privire la economia mondiala si criza datoriilor suverane.

"Portugalia continua sa gaseasca investitori dispusi sa isi asume riscuri, dar doar pe termen scurt", a declarat Filipe Silva, analist Banco Carregosa.

Portugalia este a treia tara din zona euro care a solicitat un pachet de asistenta financiara de la Comisia Europeana, dupa Grecia si Irlanda. In cei trei ani ai acordului, aceasta tara va primi 78 miliarde de euro, insa va trebui sa aplice un program de austeritate si sa adopte o serie de reforme pentru a-si reduce datoria publica.