Banca centrala a Poloniei a mentinut dobanda de politica monetara la 4,5%, pentru a doua sedinta consecutiv, pe fondul temerilor cu privire la incetinirea cresterii economice, potrivit Bloomberg. Toti cei 28 de economisti intervievati de Bloomberg estimau ca Narodowy Bank Polski nu va modifica dobanda cheie.

"In comunicatul bancii centrale, Consiliul de politica monetara se va concentra pe reducerea inflaţiei şi pe a incertitudinile cu privire la situaţia economică din Polonia şi din lume", a declarat Monika Kurtek, economist-sef la Bank Pocztowy din Varşovia, adaugand ca se asteapta ca rata dobânzii sa nu fie modificata până la sfârşitul anului.

Banca centrala din Polonia a majorat de patru ori dobanda de politica monetara in perioada ianuarie - iunie, in total cu un punct procentual, considerand ca acest avans este suficient pentru a tempera majorarea preturilor. De asemenea, autoritatile au aratat ca incetinirea cresterii economice va ajuta inflatia sa se incadreze in tinta bancii, de 2,5% in 2012.