Uniunea Europeana ar trebui sa numeasca un nou "tar bugetar" care sa aiba puterea de a dicta taxele si cheltuielile in tarile din zona euro si care ar putea in cele din urma se pronunte daca tarile mai merita sa ramana i n zona euro, sustine premierul olandez Mark Rutte in editia de joi a Financial Times. Noul "comisar pentru disciplina bugetara" ar trebui sa aiba autoritatea de a impune o serie de sanctiuni impotriva tarilor din zona euro care se dovedesc prea cheltuitoare, mergand pana la suspendarea alocarilor de fonduri UE.

Pe termen lung, mai sustine Rutte, statele care nu respecta deciziile comisarului ar putea fi obligate sa paraseasca euro. "Tarile care nu doresc sa se supuna acestui regim pot alege sa paraseasca zona euro. In viitor, sanctiunea finala poate fi aceea de a le forta sa paraseasca euro", mai spune Rutte.

Luna trecuta, liderii zonei euro l-au insarcinat pe Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, cu formularea unui nou set de masuri pentru consolidarea unei uniuni fiscale in Eurozona..