Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi ca situatia din Grecia este "grava" si tara nu va primi un nou ajutor pana cand nu va indeplini conditiile fiscale convenite impreuna cu creditorii internationali, potrivit Reuters.

"Doamnelor si domnilor, situatia din Grecia este grava", a declarat Schaeuble in cadrul unui discurs in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului.

"In momentul de fata misiunii troicii (FMI, CE si BM - n.r.) este suspendata. Nu poate fi nici o iluzie aici. Atata timp cat aceasta misiune nu poate confirma faptul ca Grecia a indeplinit conditiile, urmatoarea transa din ajutor nu poate fi platita. Nu exista niciun spatiu de manevra in acest sens", a mai spus el.

Curtea Constitutionala germana a declarat legale, miercuri, ajutoarele promise de Germania pentru a lupta impotriva crizei datoriilor suverane din zona euro, dar a somat guvernul sa implice mai mult parlamentul. Deputatii vor trebui sa aprobe de acum inainte orice ajutor "de mare importanta" acordat de Germania, cel mai mare contributor al planurilor europene de salvare, potrivit deciziei judecatorilor.

Judecatorii din Karlsruhe, care trebuiau sa se pronunte asupra legalitatii primului ajutor acordat Greciei in 2010, precum si asupra infiintarii Fondului European de Salvare, au decis ca Berlinul nu a violat constitutia atunci cand a promis sute de miliarde de euro.

Dar judecatorii au reamintit ca puterea bugetara trebuie sa ramana in mainile parlamentului si ca acesta este cel care acorda unda verde "pentru toate masurile de ajutor de mare importanta" consimtite de Germania.

Curtea a apreciat ca guvernul "are obligatia de a obtine in prealabil unda verde" din partea comisiei pentru buget a Bundestagului, camera inferioara a parlamentului, inainte de a-si asuma un astfel de angajament.

Cea mai inalta instanta judiciara a respins astfel plangerile formulate de un grup de economisti eurosceptici si de un deputat conservator, care solicitau o condamnare in bloc a initiativelor cancelarului Angela Merkel.