O licitatie in valoare de peste 4 milioane euro pentru programul “Cornul si Laptele” din Giurgiu este banuita de inspectorii Consiliului Concurentei ca fiind trucata, acestia declansand miercuri o investigatie in care sunt cercetate cele 4 firme participante, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Metoda este simpla: licitatia era compusa din 7 loturi. Se inscriau cele 4 firme si pe rand, cate una scadea cu un ban pretul maxim al licitatiei, iar celelalte 3 se retrageau. Astfel, fiecare castiga cate un lot la pretul maxim minus un ban. Contactat de HotNews, Bogdan Chritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a confirmat investigatia. “Am primit o sesizare intr-adevar din partea autoritatilor implicate privind suspiciuni legate de o licitatie pe Cornul si laptele anul trecut la Consiliul judetean Giurgiu. Am desfasurat ieri (miercuri- n.red) inspectii inopinate la cele patru companii presupus implicate”, a spus Chiritoiu.

Cele patru firme suspectate sunt Dorna, Albalact, Lacta Giurgiu si Simultan Faget Timis.

“Contractul a fost impartit in mai multe loturi si au fost 4 companii care au castigat, care licitau toate. Cate una scadea cate un ban si castiga lotul respectiv. La un alt lot iar au participat toate patru, o alta companie a scazut cu un ban si celelalte au abandonat. Deci toate loturile au fost date la pretul maxim minus un ban, fiind castigatori diferiti. Normal ca genul asta de comportament naste suspiciuni si din cauza asta am deshis o investigatie si am desfasurat ieri (miercuri) inspectii inopinate la cele patru companii presupus implicate care sunt Dorna, Albalact, Lacta Giurgiu si Simultan Faget Timis”, a spus Chritoiu.

Contractele totale sunt pe 4 ani, avand o valoare de peste 4 milioane de euro in total. “Ne uitam sa vedem daca sunt situatii similare si in alte zone din tara. Investigatia va dura luni de zile”, a mai spus Chiritoiu.

Potrivit SEAP, contractul poarta denumirea "Furnizare produse lactate pentru elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat precum si pentru copii prescolari din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore, din judetul Giurgiu, pentru perioada 2010 – 2014"