China va permite liberalizarea "de facto" a cursului yuanului pana in 2015, a declarat Li Daokui, un consilier din cadrul bancii centrale, citat de Reuters. El nu a precizat insa daca convertibilitatea monedei nationale chineze va fi deplina sau limitata si nici nu a oferit alte detalii.

"Trebuie sa spun ca este destul de posibil ca China sa realizeze convertibilitatea yuanului pana in 2015. Cred ca acest lucru ar fi un mare progres", a declarat Li in cadrul unui targ comercial din orasul Xiamen.

Reuters arata ca Beijingul doreste liberalizarea yuanului si la un moment dat acesta sa se alature dolarului si euro ca moneda de rezerva pentru a permite Chinei sa devina o adevarata putere economica mondiala. Autoritatile chineze nu au prezentat insa un calendar pentru momentul in care moneda nationala va deveni pe deplin convertibila, iar multi analisti cred ca liberalizarea cursului se va face pana in 2020.

Unii economisti sunt insa sceptici ca yuanul va deveni vreodata pe deplin convertibil. Chiar daca China va relaxa controlul asupra capitalului, ei spun ca este greu de imaginat ca Beijingul va permite circulatia fara restrictii a capitalului dincolo de frontierele sale.

Criticile cu privire la valoarea yuanului s-au multiplicat in ultimii ani, atat din partea SUA, cat si din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI). Partenerii comerciali ai Chinei spun ca nivelul monedei chineze favorizeaza exporturile tarii asiatice.

China a adoptat un curs al yuanului fixat de facto la dolar incepand de la jumatatea lui 2008, pentru a-i proteja pe exportatori de criza creditelor. Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state critica de mult timp aceasta politica a cursului de schimb adoptata de China, considerand ca yuanul este subevaluat, ceea ce stimuleaza exporturile chineze, dar penalizeaza exporturile altor tari catre China.

Dominique Strauss-Kahn, fostul director general al FMI, declara in luna martie a acestui an ca yuanul chinezesc este "foarte subevaluat". Seful FMI sustinea ca yuanul trebuie sa se aprecieze, iar acest lucru va duce la o crestere economica a Chinei "bazata mai mult pe cresterea interna si pe consum" si mai putin pe exporturile de produse ieftine.