Moneda nationala s-a depreciat vineri in fata monedei unice, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,2657 lei pentru un euro, nivel cu doi bani mai mare decat cel de joi.

Pe piata valutara, leul s-a confruntat joi cu presiuni de depreciere si a inchis ziua la 4,2535 unitati/euro. Asa cum s-a intamplat in sedintele precedente, leul s-a depreciat mai putin decat monedele regionale, pierzand 0,4%, fata de 1,4% si 0,6% in cazul zlotului polonez si a forintului maghiar.

Economistii ING Bank apreciaza ca evoutia negativa a burselor europene nu este favorabila leului, care va inregistra pierderi marginale in sedinta de vineri.

"Vedem perechea EUR/RON tranzactionandu-se in intervalul 4,2-4,3 pana la sfarsitul acestui an, deoarece credem ca la nivelul 4,3 participantii la piata se asteapta ca BNR sa intervina sprjinand moneda nationala, in timp ce o apreciere a leului de la nivelul 4,2 unitati/euro nu este justificata de evenimentele locale si de la nivel global", se arata intr-o nota a bancii olandeze.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, cursul BNR fiind de 3,0863 lei pentru un dolar, fata de 3,0177 lei pentru un dolar cat a fost joi.

Moneda nationala a pierdut teren in fata francului elvetian, referinta BNR fiind de 3,5087 lei/franc, cu 1,26 bani mai mare decat cea din ziua anterioara. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,9760 lei, dupa ce joi cursul afisat de banca centrala a fost de 3,9032 lei pentru 100 de yeni.