Juergen Stark, membru in bordul Bancii Centrale Europene, si-a dat demisia din aceasta functie, potrivit unor surse citate de Reuters, care arata ca motivul acestei decizii fiind legat de controversatul program al BCE de cumparare de obligatiuni ale statelor cu probleme.

Juergen StarkFoto: Reuters

Stark, a carei functie in cadrul BCE este asimilata celei de economist sef, este cel de-al doilea german care parareste institutia in acest an, dupa Axel Weber - guvernatorul Bundesbank, a carei plecare se pare ca ar avea legatura cu nemultumirile legate de programul de cumparare de obligatiuni.

Reprezentantii BCE au anuntat ca Juergen Stark a invocat motive personale in demisia sa, insa doua surse au declarat pentru Reuters motivul este legat de cumparare de obligatiuni, care a avut ca scop salvarea Italiei si a Spaniei.

Bursele europene si moneda euro s-au depreciat dupa acest anunt, iar randamentele cerute pentru obligatiunile emise de statele europene au crescut.

Reuters arata ca plecarea lui Stark ar fi o lovitura pentru BCE, a carui presedinte, Jean-Claude Trichet, se va retrage la finele luinii octombrie.

"Acest lucru este remarcabil. Stark a avut acelasi punct de vedere in ceea ce priveste cumpararea de obligatiuni ca si Axel Weber, actualul presedinte al Bundesbank. Este o pozitie pe care toti germanii o au. Acesta este un semn ca sunt probleme uriase in cadrul bancii centrale. Este clar ca germanii au o problema cu actuala pozitie a BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor de economie la Universitatea din Bonn si consilier al fostului presedinte al Bundesbank, Jens Weidmann.

Stark si Weidmann, impreuna cu alti doi membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE, organism format din 23 de membrii, s-au opus reactivarii luna trecuta a programului de cumparare de obligatiuni. Institutia a reactivat acest program in august, dupa 19 saptamani de pauza, pentru a mentine la un nivel redus costul finantarii pentru Italia si Spania.

Cu toate acestea, BCE era ingrijorata ca prin cumpararea de obligatiuni suverane emise de Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, guvernul de la Roma era incurajat sa slabeasca eforturile pentru consolidarea finantelor tarii.

Juergen Stark, in varsta de 63 de ani, era membru al boardului executiv al BCE din iunie 2006 si detinea portofoliul economic. Mandatul sau in cadrul boardului, ai carui membri, impreuna cu cei 17 sefi de banci centrale din zona euro, formeaza Consiliul Guvernatorilor, urma sa expire in data de 31 mai 2014.

De-a lungul timpului, Juergen Stark a detinut mai multe pozitii cheie in cadrul finantelor din Germania. In perioada 1988 - 1992 el a fost sef al Directiei "Comert exterior si plati, masa monetara si valuta, piete financiare" in cadrul Cancelariei Federale a Germaniei, iar intre 1993 si 1994 a fost sef al Departamentului "Relatii monetare si financiare internationale, relatii financiare in cadrul CE" din Ministerul Federal al Finantelor.

Din 1998 si pana in 2006, Stark a ocupat functia de vicepresedinte al Deutsche Bundesbank si a fost reprezentat al presedintelui in cadrul Consiliului guvernatorilor al Bancii Centrale Europene.