Ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, nu exclude un faliment "organizat" al Greciei pentru a salva moneda euro, intr-un comentariu care va fi publicat luni de cotidianul german Die Welt.

"Pentru a stabiliza euro, nu mai trebuie sa avem pe termen scurt interdictia de a ne gandi la anumite optiuni. Printre ele, exista, in caz de urgenta, insolvabilitatea organizata a Greciei, daca vom avea la dispozitie intrumentele necesare", scrie acesta, potrivit unui comunicat difuzat inainte de aparitie si citat de AFP.

Rosler este vice-cancelar al Germaniei in calitate de presedinte al liberalilor, micul partener al coalitiei de guvernare, alaturi de crestin-democratii condusi de Angela Merkel. Dar cel care da tonul in materie economica in Germania este ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, membru al conservatorilor.

Potrivit lui Rosler, eforturile de austeritate sunt inca insuficiente in anumite tari, precum Grecia. "Guvernul grec trebuie sa stie ca ajutoarele prevazute depind de angajamentul Greciei de a se reforma", adauga acesta.

El cere si crearea unui sistem automat de sanctiuni: "In caz de incalcare a regulilor, trebuie sa existe consecinte", precum suspendarea pe termen scurt a dreptului de vot in consiliul de ministri al UE.

Ca ultim resort, un faliment organizat al unui stat trebuie sa fie posibil pentru a permite "restabilirea capacitatii de functionare a statului respectiv, daca este necesar prin limitarea de maniera temporara a drepturilor sale suverane", spune Rosler.

El pledeaza, de asemenea, pentru participarea substantiala a creantierilor privati. Europa are nevoie de un "cod de stabilitate pe care statele membre sa-l aplice potrivit propriilor reguli nationale si propriilor politici economice si financiare", mai spune ministrul german.