Reforma bancilor britanice va intarzia. Cu cat mai mare va fi intarzierea, cu atat mai tarziu va veni recuperarea. In Franta, urmeazao saptamana de foc. Daca se va adeveri zvonul privind scaderea ratingului bancilor locale, ne putem astepta la inrautatirea situatiei din pietele financiare. Nationalizarea temporara a bancilor nu mai e un zvon susotit pe la colturi. Asta mai ales de cand situatia din Grecia demonstreaza ca toate planurile sofisticate concepute in marile birouri europene se pot arunca la gunoi. Despre sustinerea bancilor de catre State vorbeste si seful UBS, Oswald Gruber, intr-un interviu acordat Sonntag. Sigur ca e o mare prostie asta, dar e cea mai mica, zic unii, fata de ceea ce s-ar intampla daca nu s-ar face. Daca atata stiu insa bancile centrale si Guvernele, ce naibii sa mai zici?, se intreaba Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

La ce bun testele alea de stress, daca de aproape fiecare data in ultimii 3 ani dupa ce ele s-au aplicat cu rezultate “foarte bune” (am citat), apareau cataclisme mai mici sau mai mari in piata. In mod realist, “examenul de maturitate” bancara e prost conceput si are rezultate false. Ultimul test de stress a lucrat cu doua scenarii: unul caldut si altul fierbinte. Bancile centrale au testat, metaforic vorbind, reactia unei persoane care e lovita in cap de o creanga sau careia i se aprind pantalonii. Desigur, persoana in cauza poate fi lovita de fulger, se poate sufoca mancand un peste sau se poate arunca in fata metroului, satula de viata. Nu poti deduce dupa derularea a doua scenarii tipul reactiei si intensitatea aceleiasi reactii la modul general.

Doi la mana, din cate tin minte, si anul trecut ATE Bank a picat testul. Il pica si anul asta si probabil ca o sa-l pice si in urmatorii 4000 de ani. Pateste ceva? Nu. Promite ca se capitalizeaza si trece clasa. Nu mai vorbesc de faptul ca anul trecut au trecut testul toate bancile din Irlanda, iar dupa doua luni s-a demonstrat ca isi ascunsesera starea comatoasa cu mult aplomb.

Nu mai zic ca inainte de criza, BCE a simulat fix caderea pietei imobiliare si a ajuns la concluzia ca toate bancile pot absorbi socul. Nu are rost sa spunem ce a urmat.

Aceste teste au rolul distonocalmului si atat. Calmeaza “pietele” , acesta e scopul lor final. Nu iau “temperatura” sistemului, nu sunt diuretice si nu examineaza EKG-ul bancilor.