Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Valentin Lazea, economist sef BNR: Cresterea economica a Romaniei pentru anul viitor ar putea fi revizuta de la 3,5-4% la 2,5%

Estimarea de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, in prezent de 3,5 - 4%, ar putea fi revizuita semnificativ in jos, la 2,5%, avand in vedere contextul international, a declarat sambata economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea: "Perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5% in 2012", a afirmat oficialul BNR. El a tinut sa precizeze ca opiniile sunt personale si nu reprezinta pozitia Bancii Nationale.

Romania si alte opt tari din UE dezvolta un proiect pilot eCall, prin care masinile sa fie echipate cu sisteme care suna automat la 112 in caz de accident

Romania si alte opt tari din Uniunea Europeana au demarat la 1 ianuarie 2011 un proiect pan-european de implementare a serviciului eCall, sistem ce presupune echiparea autovehiculelor cu un modul care sa apeleze automat serviciul de urgenta 112 in cazul in care autoturismul este implicat intr-un accident si sa indice locul producerii acestuia, a precizat pentru HotNews.ro Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, administratorul serviciului 112 in Romania. Comisia Europeana a facut joi primul pas pentru introducerea la nivelul UE a acestui sistem, lansand o recomandare ca sistemul sa fie instalat in toate noile autoturisme si vehicule usoare incepand din 2015.

Ministerul Economiei: Statul roman doreste sa cumpere rafinaria Arpechim de la OMV Petrom

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a transmis conducerii OMV Petrom dorinta statului roman de a cumpara de la compania petroliera rafinaria Arpechim Pitesti. Conducerea OMV Petrom si-a exprimat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman. Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis in martie 2011 inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, dupa ce compania nu a identificat un "cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei.

Falimentul "organizat" al Greciei nu mai trebuie exclus

Un "faliment organizat" al Greciei, pentru a salva moneda euro, nu trebuie exclus, declara ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, intr-un comentariu ce urmeaza a fi publicat luni de presa germana. "Pentru a stabiliza euro, nu mai trebuie sa avem pe termen scurt interdictia de a ne gandi la anumite optiuni. Printre ele, exista, in caz de urgenta, insolvabilitatea organizata a Greciei, daca vom avea la dispozitie intrumentele necesare", scrie acesta, potrivit unui comunicat difuzat inainte de aparitie. "Ca ultim resort, un faliment organizat al unui stat trebuie sa fie posibil pentru a permite "restabilirea capacitatii de functionare a statului respectiv, daca este necesar, prin limitarea de maniera temporara a drepturilor sale suverane", este de parere oficialul german.

Intre timp, Grecia anunta masuri suplimentare de austeritate pentru 2011, in valoare de aproximativ "doua miliarde de euro", pentru a preveni derapajul costurilor publice, asa cum solicita UE si FMI, si pentru a mentine ajutoarele financiare pentru aceasta tara. Principala noutate este reprezentata de o taxa speciala pentru proprietatile imobiliare, dupa cum a anuntat duminica ministrul elen al Finantelor.

Repartitia sarcinilor in G7, in fata amenintarii unei noi crize globale: Statele Unite - relansare economiei, Europa - recastigarea increderii pietelor

Europa se bazeaza pe Statele Unite pentru relansarea cresterii economice, in timp ce Washingtonul asteapta in schimb ca Zona Euro sa restabileasca un minim de incredere pe pietele financiare: aceasta pare a fi repartitia tacita a sarcinilor in cadrul G7. Daca ultimele reuniuni ale celor sapte puteri au avut ca prioritate reducerea gradului de indatorare, declaratia finala a ministrilor de Finante din tarile membre G7, publicata vineri, la Marsilia, se concentreaza pe cresterea economica. In fata "incetinirii cresterii mondiale", Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada par decise acum "sa dea un raspuns international puternic si coordonat".