In luna august 2011 fata de luna anterioara, preturile alimentelor au scazut cu 1,4%,cele ale marfurilor nealimentare au ramas relativ neschimbate, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,8%, anunta Institutul national de Statistica. Pretul alimentelor a fost cel care a ajutat cel mai mult, mai exact ouale si conservele de legume. Fata de august 2010, preturile au urcat cu 4,25%. La ce ne putem astepta in continuare? Exista si vesti bune, dar din pacate sunt si cateva proaste.

Vestile bune sunt legate de evolutiile interne ale preturilor. "The big picture" arata ca inflatia scade. Cele proaste vin din afara tarii, unde efectele relaxarilor cantitative si ale aruncarii cu bani pentru salvarea economiilor neperformante alimenteaza inflatia.

  • Din tarile de la care importam marfuri, "aducem" si inflatie, daca ea exista

Romania poate deveni un importator net de inflatie, odata cu importurile marfurilor din tarile in care cresterea preturilor este mai ridicata. Este un principiu al "preturilor comunicante" din economie prin care cresterile de preturi se distribuie atat pe verticala cat si pe orizontala.

In China, ritmul de crestere al inflatiei s-a mai temperat pana la nivelul de 6,2% desi daca analizam defalcat, preturile alimentelor au urcat cu 13,4%, iar pretul pentru carnea de vaca si de pui s-a majorat cu 29,3%.

In Europa, rata anuala a inflatiei in cele 17 state din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, la fel ca in luna precedenta, ramanand, pentru a noua luna consecutiv, peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de 2%.

In Brazilia (de unde aducem carne de pui si vita), cresterea din august a preturilor a fost de 7,3%.

  • Riscurile incluse in Raportul BNR privind inflatia

"Incertitudinile cele mai ample cu privire la evolutia activitatii economice din zona euro sunt asociate problemelor

top10 scumpiri

top10 scumpiri

Foto: Hotnews

de sustenabilitate a datoriilor suverane ale unor tari membre si evolutiei cotatiilor internationale ale petrolului si ale altor materii prime", se arata in Raportul din august al institutiei conduse de Isarescu.

Conform proiectiei curente, rata anuala a inflatiei IPC se va situa la valoarea de 4,6 la suta la sfârsitul anului 2011 (revizuire în jos cu 0,5 puncte procentuale fata de proiectia anterioara), va reintra în interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale în prima parte a anului 2012 si va atinge 3,5 la suta la finele aceluiasi

an (revizuire în jos cu 0,1 puncte procentuale)", se mai arata in Raportul Bancii Centrale.

Potrivit institutiei de emisiune, atenuarea socurilor de oferta care s-au manifestat pe parcursul rundelor precedente de prognoza este de asteptat sa plaseze rata inflatiei pe o traiectorie dezinflationista accentuata, pornind de la valoarea de 7,9 la suta la finele trimestrului II 2011, pâna la un minim de 3 la suta la sfârsitul trimestrului II 2012.

In viitor, Romania are sansa istorica de a se apropia foarte mult de inflatia zonei euro, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) la un seminar organizat de BCR la Mamaia. "Aceasta in conditiile in care aceasta a crescut peste valoarea-tinta de 2%, 2,5% ca medie a

top3 ieftiniri

top3 ieftiniri

Foto: Hotnews

eurozonei in iulie 2011, si in conditiile in care Banca Centrala Europeana va fi obligata la o politica monetara acomodativa pe termen lung. Daca politica montara a BNR va fi sprijinita in mod ferm de polititcile fiscal si salariala, este posibila atingerea unei inflatii de 3,5% in decembrie 2012, cu perspective situarii ei sub 3% in 2013-2014", a explicat Lazea.

Potrivit acestuia, o mare parte din inflatia din Romania este de natura structurala si va necesita o perioada lunga e timp pentru a fi eliminata. "Deloc intamplator, tari precum Slovacia, inflatie de 5,3% in iulie 2011, au rate ale inflatiei peste media eurozonei, datorita necesitatii de a corecta decalajele de PIB exprimate la Paritatea Puterii de Cumparare", a mai spus economistul BNR.