Inflatia coboara la 4,25% pe an in Romania, in vreme ce in UE creste. Vezi cum opereaza "principiul vaselor comunicante" ale preturilor

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2011, 10:07 Economie | Finanţe & Bănci


In luna august 2011 fata de luna anterioara, preturile alimentelor au scazut cu 1,4%,  cele ale marfurilor nealimentare au ramas relativ neschimbate, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,8%, anunta Institutul national de Statistica. Pretul alimentelor a fost cel care a ajutat cel mai mult, mai exact ouale si conservele de legume. Fata de august 2010, preturile au urcat cu 4,25%. La ce ne putem astepta in continuare? Exista si vesti bune, dar din pacate sunt si cateva proaste.

Vestile bune sunt legate de evolutiile interne ale preturilor. "The big picture" arata ca inflatia scade. Cele proaste vin din afara tarii, unde efectele relaxarilor cantitative si ale aruncarii cu bani pentru salvarea economiilor neperformante alimenteaza inflatia. 

 • Din tarile de la care importam marfuri, "aducem" si inflatie, daca ea exista

Romania poate deveni un importator net de inflatie, odata cu importurile marfurilor din tarile in care cresterea preturilor este mai ridicata. Este un principiu al "preturilor comunicante" din economie prin care cresterile de preturi se distribuie atat pe verticala cat si pe orizontala.

In China, ritmul de crestere al inflatiei s-a mai temperat pana la nivelul de 6,2% desi daca analizam defalcat, preturile alimentelor au urcat cu 13,4%, iar pretul pentru carnea de vaca si de pui s-a majorat cu 29,3%.

In Europa, rata anuala a inflatiei in cele 17 state din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, la fel ca in luna precedenta, ramanand, pentru a noua luna consecutiv, peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de 2%.

In Brazilia (de unde aducem carne de pui si vita), cresterea din august a preturilor a fost de 7,3%.

 • Riscurile incluse in Raportul BNR privind inflatia

"Incertitudinile cele mai ample cu privire la evolutia activitatii economice din zona euro sunt asociate problemelor
top10 scumpiri
Foto: Hotnews
de sustenabilitate a datoriilor suverane ale unor tari membre si evolutiei cotatiilor internationale ale petrolului si ale altor materii prime", se arata in Raportul din august al institutiei conduse de Isarescu.

Conform proiectiei curente, rata anuala a inflatiei IPC se va situa la valoarea de 4,6 la suta la sfârsitul anului 2011 (revizuire în jos cu 0,5 puncte procentuale fata de proiectia anterioara), va reintra în interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale în prima parte a anului 2012 si va atinge 3,5 la suta la finele aceluiasi
an (revizuire în jos cu 0,1 puncte procentuale)", se mai arata in Raportul Bancii Centrale.

Potrivit institutiei de emisiune, atenuarea socurilor de oferta care s-au manifestat pe parcursul rundelor precedente de prognoza este de asteptat sa plaseze rata inflatiei pe o traiectorie dezinflationista accentuata, pornind de la valoarea de 7,9 la suta la finele trimestrului II 2011, pâna la un minim de 3 la suta la sfârsitul trimestrului II 2012.

In viitor, Romania are sansa istorica de a se apropia foarte mult de inflatia zonei euro, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) la un seminar organizat de BCR la Mamaia. "Aceasta in conditiile in care aceasta a crescut peste valoarea-tinta de 2%, 2,5% ca medie a
top3 ieftiniri
Foto: Hotnews
eurozonei in iulie 2011, si in conditiile in care Banca Centrala Europeana va fi obligata la o politica monetara acomodativa pe termen lung. Daca politica montara a BNR va fi sprijinita in mod ferm de polititcile fiscal si salariala, este posibila atingerea unei inflatii de 3,5% in decembrie 2012, cu perspective situarii ei sub 3% in 2013-2014", a explicat Lazea.

Potrivit acestuia, o mare parte din inflatia din Romania este de natura structurala si va necesita o perioada lunga e timp pentru a fi eliminata. "Deloc intamplator, tari precum Slovacia, inflatie de 5,3% in iulie 2011, au rate ale inflatiei peste media eurozonei, datorita necesitatii de a corecta decalajele de PIB exprimate la Paritatea Puterii de Cumparare", a mai spus economistul BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4466 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  Cu ce pret? (Luni, 12 septembrie 2011, 10:26)

  Dan [anonim]

  Si mai ales, cine-l suporta?
  Total inegal. Total neprofesionist modul de atenuare prin repartitia dirijata a efortului.... inflatia mica nu e o lauda daca pretul este sacrificarea mijlocasilor....
 • +1 (5 voturi)    
  BNR sursa principala a inflatiei structurale (Luni, 12 septembrie 2011, 10:31)

  i - conomics [anonim]

  BNR a marit baza monetara de 8 ori in ultimi 8 ani.
  Ai 10 oua si 10 lei , un ou costa un leu, maresti cantitatea de lei de 8 ori iar cantitatea de oua ramane constanta, te trezesti eventual ca un ou va costa 8 lei.

  In Romania in ultimi 8 ani am avut inflatie dar nesemnificativa in comparatie cu banii tipariti pe hartie si electronic. Chiar daca BNR opreste expansiunea bazei monetare, avem o sursa semnificativa de inflatie inmagazinata si inca nematerializata.

  Mai multe info la http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-inflatiei.html
  • 0 (2 voturi)    
   Am alta opinie... (Luni, 12 septembrie 2011, 10:55)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui i - conomics

   Corect, daca masa monetara s-ar repartiza egal.
   Numai ca sunt 10 oameni care au zece lei si vor sa cumpere 10 oua a cate 1 leu bucata. Banca le da inca 70 de lei. Un singur om ia 69,55 lei, noua iau cate 5 bani. Omul care aluat 69,95 lei mananca oua filipineze, ca sta la Manila. Sunt zece oua la o piata de noua oameni si o masa monetara de 9,45 lei.
   Eu zic ca s-ar putea sa se ieftineasca, numai c-or reusi sa -i faca pe oameni sa-l cumpere si pe al zecelea...
   Numai ca la lectia asta n-au prea fost la scoala managerii supermarketurilor.... or sa cam cada de sus....
   • 0 (0 voturi)    
    N-am pus concluzia, scuze... (Luni, 12 septembrie 2011, 19:06)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Dan

    O concluzie de inginer...
    Inflatia a scazut ca urmare a polarizarii accentuate economice si sociale...
    Poate sa vina banca si sa bage vagoane de bani, cata vreme procentul celor la care se strang este infim, iar la imensa majoritate bugetul scade, va scadea si inflatia...
  • -1 (3 voturi)    
   partial corect (Luni, 12 septembrie 2011, 11:28)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui i - conomics

   In perioada mentionata de catre dumneata, a crescut si productia interna de bunuri si servicii...
   Daca la 10 oua ai 10 lei, iar peste 10 ani ai 80 lei, s-ar putea sa produci vreo 70 oua, asa incat oul sa creasca la doar 1.11 lei/ buc.

   Initial, in nii '90, s-au tiparit bani pe banda rulanta, iar inflatia a crescut exponential, intrucat productia de bunuri si servicii era in scadere...
   Ulterior, PIB a crescut, iar tiparirea de moneda s-a mai domolit...
   Per ansamblu, stirea din articol mi se pare o veste buna, in sensul ca daca ne comparam cu media europeana, se situam deasupra, si nu pot sa nu imi amintesc ce zicea Ponta:
   "Exista perceptia aproape generalizata ca lai rau de atat nu se poate"...

   Din fericire, avand in vedere climatul economic global si european, as putea spune ca "exista certitudinea ca mai bine de atat nu se poate"

   Sa auzim de bine!
   • +1 (3 voturi)    
    AJUSTARE CRESTERE (Luni, 12 septembrie 2011, 13:18)

    I-conomics [anonim] i-a raspuns lui James Bond

    In cazul romaniei intradevar ai dreptate am avut crestere economica in ultimi ani chiar daca luam in considerare criza ultimilor 3 ani.
    In ultimi 8 ani, daca aduni cresterea economica reala cu inflatia deaja materializata ajungi la concluzia ca avem peste 400% inflatie inca nematerializata.

    Uni vor spune, da a crescut baza monetara dar pentru ca ea a plecat de la un nivel extrem de redus raportat la PIB si ca atare acum tindem spre normalizare. As fi de acord cu aceasta afirmare, din pacate cei care calculeaza "statistica" uita EUROIZAREA economiei si cantitatea de baza monetara EURO prezenta in tara.

    Se poate mult mai rau; pe termen mediu si lung ca sa iesim din groapa in care ne aflam trebuie sa ajungem in stadiul in care un excedent import export va fi strict necesar pentru a putea plati macar dobanzile la datoriile externe acumulate.
    • 0 (0 voturi)    
     asa sa fie? (Luni, 12 septembrie 2011, 16:39)

     James Bond [utilizator] i-a raspuns lui I-conomics

     Tare curios m-i facut, sa vad si eu calculele astea prin care aduni cresterea economica si inflatia... Si sunt curios, pentru ca in cazul cresterii economice, ne referim la variatia pozitiva a
     PIB = guvernamentale + consum + exporturi - importuri

     In vreme ce inflatia reprezinta tendinta generalizata de crestere a preturilor in intreaga enonomie, intr-o anumita perioada de timp.
     Vezi, aici este o confuzie... nu poti aduna procentul de crestere economica si procentul de inflatie, si sa iti rezulte ceva... Este ca si cum ai aduna:
     mere + oi = obiecte

     Cantitatea de euro intr-o tara nu are nicio legatura cu inflatia, adica cu tendinta generala de crestere a preturilor.
     Daca ai mai multi (sau mai putini) euro, nu inseamna ca vor creste (sau scadea) in mod generalizat preturile...

     Pe de alta parte, i-conomics, crezi ca este plauzibil ca cei care fac asemenea calcule sa "uite" ceva atat de material incat sa schimbe radical rezultatele publicate?
     Eu nu cred...

     Romania are o rata a inflatiei sub media europeana.
     Sa tot auzim de asemenea stiri pozitive!
  • -1 (3 voturi)    
   obiectii (Luni, 12 septembrie 2011, 11:33)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui i - conomics

   In primul rand ca nu mai ai 10 oua. Zece oua aveai acum 8 ani. Acum, una peste alta, ai vreo 15 oua.
   In al doilea rand nu stiu de unde ai date comparabile pentru ultimii opt ani. BNR publica date conform metodologiei actuale doar din iulie 2007. Datele publicate anterior utilizau alta metodologie. Daca exista o reconciliere serioasa pe undeva eu nu stiu de ea.
   Trei, nu ne spui ce masura a masei monetare utilizezi. Daca vrei sa dai vina pe BNR te poti referi cel mult la M1 dar in niciun caz la M3 care depinde mult de sectorul financiar. Si stim toti cum s-a comportat sectorul financiar in perioada de glorie 2004 - 2008. Sigur, aici intervine alta discutie, BNR ar fi trebuit sa tempereze, etc, etc... Asta asa e, recunosc, e vina BNR-ului dar nu in mod necesar a politicii monetare.
   • +2 (2 voturi)    
    RASPUNS LA OBIECTII (Luni, 12 septembrie 2011, 13:26)

    i-conomics [anonim] i-a raspuns lui Alex

    1. Vezi raspunsul de mai sus, ajustat la inflatie si crestere economica actualmente avem cu 400% mai multa cantitate de bani (baza monetara) fata de total productie comparart cu trecutul.
    Singurul argument logic ce ar putea exista este acele ca INS subestimeaza constant inflatia adevarata ca atare Inflatia inmagazinata si inca nemanifestata ar putea tinde spre 150-200%.

    2. Datele sunt de pe siteul BNR sectiunea date statistice. Cantitatea de bancnote pe piata si similar electronic te asigur ca a ramas aceeasi ca mod de masurare... la alte M'uri s-a schimbat ceva metodologia.

    3. Am folosit baza monetara ca masura, dar stai linistit, BNR este vinovat si pentru dimensiunile M3 doarece are ca prerogativ variate instrumente legale de controlare a acesteia, cine crezi oare ca a aprobat credite fara avans si indatorare de pana la 75% din venituri? Daca asta nu afecteaza multiplicare cine o afecteaza? Sa mai adug ca in perioada de clara bula a creditarii BNR scadea rezerva necesara?
 • +1 (1 vot)    
  bulshit (Luni, 12 septembrie 2011, 11:19)

  costel [anonim]

  nemtii se pregates de falimentul greciei, si noi ne bucuram ca a scazut inflatia.

  Cred ca pentru noi foarte important este inflatia la EURO.

  Ia calculati . Cu 1 euro cumperi o ciocolata din import. Daca creste inflatia o cumperi cu 1,5 EURO de exemplu ceea ce se transfera si la preturile romanesti.
  Pentru comentatori : nu cred ca leu se va intari :))
  • 0 (0 voturi)    
   buna observatie (Luni, 12 septembrie 2011, 16:46)

   James Bond [utilizator] i-a raspuns lui costel

   Foarte buna observatia... totusi, in prezent, informatiilel oferite in articol fac referire la date istorice, vorbim de rata inflatiei in intervalul TRECUT - PREZENT.
   Pentru sectiunea de prognoza, nimeni nu spune ca inflatia ar putea creste; pana atunci, si dupa, putem spune ca Romania are o rata a inflatiei sub media europeana.

   In al doilea rand, daca produsele europene se scumpesc, vom vinde produse romanesti, daca aceste vor fi mai competitive ca pret. Avantaj Romania!

   Daca ma accepti si pe mine in postura de comentator, referitor la prezumtia ca RON nu se va intari, as putea spune ca nimeni nu stie asta...
   Totusi, RON se va intari in functie de cererea de RON de pe piata...
   Daca va fi nevoie de RON, aceste va creste... daca detinatorii de EUR vor decide ca moneda se va deprecia si o vor schimna pe RON, atunci leul se va intari in fata EUR.
  • 0 (0 voturi)    
   Leul nu se va intari acum (Luni, 12 septembrie 2011, 16:57)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui costel

   Dar peste 6 luni, cand nu va mai vorbi presa despre Grecia, sau peste 12 luni cand se vor termina alegerile...
   martie 2010 - 4,08
   aprilie 2011 - 4,09
   mai 2012 - ?
 • +3 (3 voturi)    
  avem preturi mici? (Luni, 12 septembrie 2011, 11:54)

  eu [anonim]

  In Germania mancarea este mai ieftina ca in Romania la un nivel de trai de cel putin 3 ori mai ridicat!
  Coruptia la nivel inalt secatuieste tara si duce, impreuna cu sistemul bancar, la saracirea fragilei clase de mijloc formata cu greu in ultimii 20 de ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Pretul la carne (Luni, 12 septembrie 2011, 16:51)

  Cristina [anonim]

  Mereu apar producatori de carne la tv care sa anunte cresteri iminente de preturi. Prognoza mondiala zice ca pretul la carne va creste in medie cu 2% pe an. Nu e grav. Romania e pe locul 3 la exportul de carne de vita spre tari din afara UE. Nu cred ca importam inflatie din Brazilia. 70% din comertul nostru e cu UE. Ar trebui sa ne afecteze un pic mai mult ca in Anglia inflatia e de 4,46%


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by