Grecia trebuie sa decida singura daca paraseste sau nu zona euro, insa oficialii de la Atena nu trebuie sa se astepte la ajutoare financiare suplimentare daca nu adopta reformele convenite, a declarat un membru de rang inalt al partidului condus de Angela Merkel, potrivit Reuters.

"Situatia este foarte grava, mai rea decat au crezut unii", a declarat Peter Altmaier, membru al Uniunii Crestin Democrate (CDU), care a adaugat ca Grecia va primi urmatoarea transa din ajutorul international doar daca convinge misiunea UE, BCE si FMI ca lupta pentru a-si reduce datoria publica.

"Excluderea din zona euro nu este posibila din punct de vedere legal in acest moment. Aceasta inseamna ca grecii trebuie sa decida singuri daca raman in zona euro sau daca pentru ei este mai bine sa iasa. In cazul in care troica ajunge la o concluzie negativa, atunci Grecia trebuie sa se gandeasca la ceea ce trebuie sa faca. Apoi trebuie sa discute acest lucru cu partenerii europeni", a a mai spus Peter Altmaier.

O sursa citata de Reuters a aratat ca inspectorii UE, BCE si FMI, care au suspendat negocierile cu Atena saptamana trecuta, vor gasi probabil o formula pentru a permite plata in luna octombrie a urmatoarei transe, de opt miliarde de euro, din ajutorul international.

Aceasta a mai aratat ca Ministerul de Finante din Germania este din ce in ce mai convins ca Grecia nu va putea sa evite falimentul, astfel incat asigurarea stabilitatii celor mai indatorate state europene si limitarea contagiunii vor fi cruciale.

Reuters mai arata ca politicienii de rang inalt din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel au inceput sa vorbeasca deschis despre un faliment al Greciei, ceea ce reflecta procuparile in crestere din Germania cu privire la criza datoriilor suverane din Europa.