Actiunile bancilor europene scad puternic in prima jumatate a zilei de luni pe pietele internationale, din cauza ingrijorarilor legate de dificultatea gasirii unor solutii la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro- acestea fiind cele mai expuse pe Grecia- si a eventualitatii unui faliment al statului elen. Intreg sectorul bancar era pe minus, dar amenintarile Moody`s de retrogradare a ratingului acordat bancilor franceze contribuie la aceasta ascadere. Cele mai vizate sunt actiunile Societe Generalecare coborasera cu peste 10% pe bursa pariziana, in vreme ce la Bucuresti, actiunile BRD- subsidiara SocGen locala coborasera cu aproape 5% in jurul orei 12,15. Celelalte banci locale erau si ele pe minus: Erste cu 8,8%, Transilvania cu 3,8% iar Carpatica cu 5,6%

Societe Generale a anuntat luni ca va debloca pana la 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) din capital pana in 2013 prin vanzarea de active, imbunatatindu-si indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 100 puncte de baza, transmite Reuters.

De asemenea, banca a confirmat luni ca a vandut deja active in valoare de 3,5 miliarde de euro in trimestrul trei, ca parte a eforturilor mai ample de a atenua temerile investitorilor privind situatia financiara a bancii.

Bancile franceze, cu o expunere ridicata la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro, au inregistrat declinuri semnificative la bursa de la Paris, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca agentia de evaluare financiara Moody's ar putea retrograda ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA si Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverana a Greciei.

O alta varianta propusa de unii economisti este o nationalizare temporara a bancilor vulnerabile, insa variantele luate in calcul includ si alte optiuni.

In 15 iunie, Moody's a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, ratingurile celor trei grupuri bancare din Franta. Agentia a precizat ca in cazul BNP Paribas si Credit Agricole este putin probabil ca procesul de revizuire sa conduca la o retrogradare mai mare de o treapta. In schimb, in cazul Societe Generale este posibil ca ratingurile pentru datorii si depozite sa fie retrogradate cu pana la doua trepte. Intervalul de trei luni, necesar in general pentru finalizarea analizelor Moody's, se apropie de sfarsit saptamana acesta, au declarat sursele.

Luni dimineata, la bursa de la Paris, actiunile BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale inregistrau un declin de aproximativ 10%, in timp ce la bursa din Frankfurt, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 7,73%, actiunile Commerzbank cu 6,82% iar la bursa de la Madrid, actiunile celei mai mari banci din zona euro, Santander, au inregistrat un declin de 4,85%.