Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat luni ca bancile franceze nu au probleme legate de lichiditate sau de solvabilitate si pot rezista oricarui scenariu al crizei din Grecia, potrivit Reuters.

"Indiferent de scenariul din Grecia si oricare ar fi masurile care trebuie adoptate, bancile din Franta au mijloacele pentru a face fata problemelor", se arata intr-o declaratie a oficialului.

Christian Noyer a mai spus ca bancile din Franta vor continua sa isi consolideze capitalul in concordanta cu reglementarile Basel 3.

Aceste declaratii vin dupa pierderile semnificative ale bancilor franceze la Bursa de la Paris, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca agentia Moody's ar putea retrograda ratingurile celor mai mari banci franceze, BNP Paribas SA, Societe Generale SA si Credit Agricole SA, din cauza expunerii lor la datoria suverana a Greciei.

Si actiunile altor banci europene inregistraza scaderi importante pe pietele internationale, din cauza ingrijorarilor legate de dificultatea gasirii unor solutii la criza datoriilor din statele periferice ale zonei euro - acestea fiind cele mai expuse pe Grecia - si a eventualitatii unui faliment al statului elen. Intreg sectorul bancar era pe minus, iar amenintarile Moody`s de retrogradare a ratingului acordat bancilor franceze contribuie la aceasta ascadere.

Cele mai vizate sunt actiunile Societe Generale care coborasera cu peste 10% pe bursa pariziana. Societe Generale a anuntat luni ca va debloca pana la 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) din capital pana in 2013 prin vanzarea de active, imbunatatindu-si indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 100 puncte de baza, transmite Reuters.

De asemenea, banca a confirmat luni ca a vandut deja active in valoare de 3,5 miliarde de euro in trimestrul trei, ca parte a eforturilor mai ample de a atenua temerile investitorilor privind situatia financiara a bancii.