Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Raport BNR: Creditarea in valuta a ramas o problema

Raportul de stabilitate al BNR pe anul 2011 avertizeaza asupra faptului ca, in Romania, creditele in valuta au devenit mai riscante decat cele acordate in lei, din punct de vedere al riscului de credit. Creditarea in valuta a ramas o problema atat de stoc, cat si de flux. Ponderea creditelor in valuta aflate in bilanturile bancilor autohtone era, in iunie 2011, de 62,9%, potrivit raportului. Raportul BNR mai arata ca volumul creditelor neperformante garantate cu ipoteci s-a dublat . In aceste conditii, BNR va continua monitorizarea atenta a evolutiei creditarii in valuta si, asa cum a anuntat inclusiv in cadrul Raportului anterior, va adopta masurile necesare pentru a se asigura ca acordarea creditelor in moneda straina se realizeaza astfel incat riscurile aferente debitorilor neacoperiti la riscul valutar sa fie gestionate in mod corespunzator si reflectate cu acuratete in preturile serviciilor financiare. BNR mai precizeaza ca pe plan european se urmareste reluarea echilibrata a creditarii din punctul de vedere al imprumuturilor in moneda nationala fata de cele acordate in valuta, pe langa gestionarea adecvata a stocului existent de credite in moneda straina.

Autoritatea nationala pentru protectia datelor personale nu este de acord cu noul proiect al Legii Big Brother

Autoritatea nationala pentru protectia datelor personale nu este de acord cu noul proiect al asa-numitei legi "Big Brother". Noul proiect al Legii, care prevede retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet, contine in cea mai mare parte prevederi identice cu legea similara din 2008, care a fost deja declarata neconstitutionala, atentioneaza Autoritatea nationala pentru protectia datelor personale, care nu a dorit sa avizeze acest proiect. Printre obiectii se numara accesul la date al organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale si lipsa unei proceduri clare de solicitare si comunicare a datelor retinute de furnizori catre autoritatile competente. Ionut Negrescu, secretar general adjunct in Ministerul Comunicatiilor, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul, menit sa transpuna in legislatia nationala o directiva UE, va fi prezentat spre aprobarea Guvernului, posibil in aceasta luna, in pofida obiectiilor primite. Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a solicitat eliminarea atributiilor de control care i-ar reveni in acest caz, pe motiv ca nu ar exista baze legale pentru a prelucra date cu caracter personal.

Le Figaro: Societe Generale va reduce semnificativ personalul in Romania si in alte 3 tari. Oficiali BRD: Nu avem cunostinta de asa ceva

Societe Generale ar urma sa aplice un plan de "reducere semnificativa" a personalului in Romania, Rusia, Polonia si Egipt, potrivit editiei de luni a cotidianului francez "Le Figaro". Contactati de HotNews.ro, oficialii BRD au declarat deocamdata nu au cunostinta de un asemenea plan care sa se aplice in Romania.

Surse: Tarile din Europa de Est sunt nemultumite ca sunt lasate in afara discutiilor cu privire la reforma din zona euro

Tarile din Europa de Est care nu sunt membre ale zonei euro si-au exprimat nemultumirea pentru faptul ca sunt lasate in afara discutiilor cu privire la reforma din uniunea monetara si ameninta ca vor supune unui nou referendum apartenenta lor la Uniunea Europeana, au declarat surse diplomatice pentru agentia France Presse. O intalnire pe aceasta tema a ministrilor cu atributii in domeniu din Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Lituania si Letonia a avut loc luni la Bruxelles. Aceste tari au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sau 2005 si au stipulat in Tratat obligatia de a adopta moneda euro la un termen ulterior, cand vor indeplini conditiile impuse. Discutiile cu privire la reforma guvernantei din zona euro, conduse de Franta si Germania, au starnit insa mania reprezentantilor acestor state, deoarece ei au sentimentul ca sunt lasati pe dinafara. De asemenea, tarile in cauza au cerut sa fie primite la masa discutiilor privind "posibilele reforme" din zona euro.