Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca trebuie "evitat orice proces necontrolat in Zona Euro", referindu-se la falimentul Greciei, evocat cu insistenta in Germania in ultimele zile, relateaza AFP.

Angela MerkelFoto: Reuters

"Lucram cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie pentru a nu se intampla asta", a spus cancelarul, intr-un interviu acordat postului de radio Inforadio. "Prioritatea absoluta este sa evitam o incetare de plati necontrolata, pentru ca acest lucru nu va afecta doar Grecia si pentru ca riscul de a ne afecta pe toti, sau cel putin multe alte tari, este foarte ridicat", a adaugat ea.

Ministrul sau de Economie, liberalul Philipp Roesler, evocase, intr-un editorial publicat luni, posibilitatea unui faliment controlat al Greciei, aruncand in aer bursele europene.

"Cred ca facem un mare serviciu Greciei daca speculam cat mai putin posibil si incurajam in schimb Grecia sa-si respecte angajamentele, a precizat Merkel, criticand astfel indirect afirmatiile lui Roesler, care este si vice-cancelar.

Cancelarul a exclus si o iesire a Greciei din Zona Euro. "Mi-am exprimat foarte clar pozitia, si anume ca trebuie facut totul pentru a mentine Zona Euro intacta din punct de vedere politic", a reafirmat ea.

"Dupa tot ce aud din Grecia, guvernul grec este constient de situatie si face ceea ce trebuie facut", a apreciat Angela Merkel, care solicitase si in urma cu cateva zile rabdare in privinta Atenei.

"Faptul ca troica revine sugereaza ca Grecia a lansat un anumit numar de lucruri necesare", a mai spus ea.

Troica, grupul de experti de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International insarcinat cu evaluarea progreselor Atenei in aplicarea programului de reforme, a parasit neasteptat tara in data de 2 septembrie. Troica a anuntat ca va reveni la Atena zilele urmatoare.