Italia a cerut Chinei sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene, dupa ce a treia mare economie a zonei euro nu a reusit sa convinga pietele ca isi poate gestiona datoria, potrivit Reuters care citeaza Financial Times. Licitatia de titluri de stat pe termen lung de marti va arata daca investitorii au incredere in rapoartele care arata ca China va oferi ajutor financiar Italiei.

Publicatia Financial Times arata ca Italia a cerut Chinei sa faca achizitii "semnificative" de obligatiuni italiene, in vreme ce Wall Street Journal scrie ca Italia spera ca Beojingul sa cumpere o "mare parte" din datorie.

Oficialii italieni au declarat pentru FT ca Lou Jiwei, presedinte al China Investment Corp (CIC), s-a intalnit saptamana trecuta la Roma cu ministrul italian de finante, Giulio Tremonti, si cu reprezentantii agentiei Cassa Depositi e Prestiti. In urma cu doua saptamani, oficialii italieni au fost la Beijing pentru intalniri cu reprezentantii CIC si ai SAFE, agentia care administreaza cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei.

Wall Street Journal arata insa ca nu este clar daca ultimele discutii dintre reprezentantii celor doua tari vor avea ca rezultat achizitii semnificative de obligatiuni italiene de catre Beijing.

Premierul Wen Jiabao a declarat la inceputul acestei luni ca autoritatile chineze au incredere in moneda euro si in economia europeana, insa guvernele din regiune trebuie sa asigure securitatea investitiilor Chinei in Europa.

Informatiile aparute in FT au dus la cresterea pietelor bursiere si la aprecierea monedei euro, pe fondul perspectivelor unei injectii de capital intr-o tara considerata prea mare pentru a fi lasata sa cada si prea mare pentru a putea fi salvata in cazul adancirii crizei datoriilor din zona euro.