Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat cu o treapta ratingurile Societe Generale si Credit Agricole si a mentinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas, ca urmare a expunerii acestor banci la criza datoriilor suverane ale Greciei, potrivit Reuters.

Ratingul Societe Generale a fost redus la "Aa3" de la "Aa2", iar perspectiva asociata acestui calificativ este negativa. Calificativul Credit Agricole a fost coborat de la "Aa1" la "Aa2", iar cel pentru soliditate financiara de la "C+" la "C".

In ceea ce priveste BNP Paribas, Moody's arata ca a mentinut sub supraveghere ratingul "Aa2" al bancii in vederea unei posibile retrogradari, care va fi de cel mult o treapta.

Moody's mentioneaza ca bancile franceze, dintre care doua au subsidiare pe piata elena, au cea mai mare expunere pe Grecia, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Agentia de evaluare financiara crede ca Societe Generale are un nivel al capitalului care poate absorbi pierderile potentiale care ar putea proveni din obligatiunile statului elen si sa ramana la un nivel compatibil cu ratingul privind soliditatea financiara, chiar daca solvabilitatea obligatiunilor emise de Irlanda si Portugalia va continua sa se deterioreze.

Totodata, Moody's a precizat ca profitabilitatea si baza de capital a BNP Paribas ii permit sa suporte pierderile potentiale care ar putea proveni din cauza expunerilor pe Grecia, Portugalia si Irlanda.