BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a anuntat un plan de vanzare al activelor riscante, in valoare de 70 miliarde de euro, pentru a tempera temerile investitorilor cu privire la gradul de indatorare si finantarea bancilor franceze, in conditiile in care ratingurile rivalilor sai au fost reduse, potrivit Reuters.

Reprezentantii bancii au aratat ca institutia de credit isi va reduce activele bilantiere cu circa 10%. De asemenea, BNP Paribas isi va reduce necesitatile de finantare in dolari cu 60 miliarde de dolari pana la finele lui 2012.

Anuntul vine la doar doua zile dupa ce Societe Generale a publicat un plan similar, prin care va debloca pana la 4 miliarde de euro din capital pana in 2013 prin vanzarea de active. De asemenea, banca a confirmat luni ca a vandut deja active in valoare de 3,5 miliarde de euro in trimestrul trei, ca parte a eforturilor mai ample de a atenua temerile investitorilor privind situatia financiara a bancii.

Miercuri, agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat cu o treapta ratingurile Societe Generale si Credit Agricole si a mentinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas, ca urmare a expunerii acestor banci la criza datoriilor suverane ale Greciei.

Ratingul Societe Generale a fost redus la "Aa3" de la "Aa2", iar perspectiva asociata acestui calificativ este negativa. Calificativul Credit Agricole a fost coborat de la "Aa1" la "Aa2", iar cel pentru soliditate financiara de la "C+" la "C".

In ceea ce priveste BNP Paribas, Moody's arata ca a mentinut sub supraveghere ratingul "Aa2" al bancii in vederea unei posibile retrogradari, care va fi de cel mult o treapta.