Intrarea in incapacitate de plata sau iesirea din zona euro a Greciei ar avea costuri dramatice pentru statul elen, pentru regiune si pentru economia mondiala, a declarat miercuri Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de Reuters.

El a spus in cadrul unui discurs in Parlamentul European ca obligatiunile comune pentru zona euro vor fi introduse doar daca vor fi insotite de o supraveghere fiscala mai stricta a celor 17 state care folosesc moneda unica.

"Permiteti-mi sa spun o vorba celor care sugereaza ca Greciei ii va fi mai bine in afara zonei euro. Sunt in total dezacord. Nici Greciei si nici zonei euro nu ii va fi mai bine", a precizat oficialul european.

"Indiferent din ce unghi ai privi, este absolut sigur ca intrarea in incapacitate de plata sau iesirea Greciei din zona euro ar avea costuri economice, sociale si politice dramatice, nu doar pentru statul elen, dar si pentru ceilalti membrii ai zonei euro si pentru cei ai Uniunii Europene, precum si pentru partenerii globali", a continuat Olli Rehn.

Comisarul european a adaugat ca criza datoriilor suverane, care dureaza de aproape doi ani, are un impact asupra economiei reale, cu "presiuni externe" asupra cresterii economice si a pietei muncii.