Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat joi, intr-un discurs sustinut la Washington, ca economiile occidentale se afla intr-un "cerc vicios" agravat de "amanarile liderilor" politici, relateaza AFP.

Ea a cerut lumii intregi sa "faca front comun" pentru a contracara riscul de recesiune din Statele Unite si din Europa, avertizand ca nimeni nu va fi scutit de efecte daca aceste economii reintra in recesiune.

"Exista prea multa indatorare in sistem. Incertitudinile planeaza asupra statelor in ansamblul economiilor avansate, asupa bancilor din Europa si asupra gospodariilor din Statele Unite", potrivit textului discursului distribuit presei.

"Slabiciunea cresterii si fragilitatea bilanturilor - cele ale statelor, ale institutiilor financiare si ale gospodariilor - se agraveaza reciproc, intetesc criza si franeaza cererea, investitiile si crearea de locuri de munca", a explicat ea.

"Acest cerc vicios castiga in intensitate si, pentru a fi sinceri, amanarile liderilor si disfunctionalitatile politice nu sunt straine" de aceasta evolutie, a acuzat directorul Fondului.

Nu este acum momentul jumatatilor de masura, a continuat Lagarde, avertizand ca, "daca tarile avansate intra in recesiune, pietele emergente nu vor fi scute. De altfel, nimeni nu va fi".

Pe de alta parte, Christine Lagarde s-a declarat joi "foarte asigurata" de declaratiile de sustinere ale Greciei, formulate de presedintele francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel.

"Am fost personal foarte asigurata de declaratia comuna a cancelarului Merkel si a presedintelui Sarkozy", a afirmat Lagarde.

"Este o indicatie foarte clara din partea lor, din partea celor mai mari membri ai Zonei Euro din punct de vedere economic, ca viitorul Greciei este intr-adevar in Zona Euro", a spus ea.

Christine Lagarde a sustinut acest discurs cu o saptamana inainte de reuniunea celor 187 de state membre la Washington, in cadrul adunarii anuale a FMI si a Bancii Mondiale.

Cresterea economica din Statele Unite si din Europa, deja slaba in primul semestru, a slabit si mai mult la inceputul verii, provocand tensiuni pe piete si agravand si mai mult problemele statelor din Zona Euro, confruntate cu o criza a datoriilor suverane.