"Eventuala intrare a Greciei in faliment controlat este imposibila, pentru ca nu exista un precedent in acest sens si ar exista "multe efecte negative pentru intreaga zona", a declarat intr-un interviu la RFI Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. In opinia lui Croitoru, "Grecia este o tara cu un PIB suficient de mare ca sa fie considerata "too big to fail", adica prea mare ca sa fie lasata sa dea faliment".

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Consilierul guvernatorului BNR e convins ca liderii europeni nu vor permite falimentul Greciei: "Nu cred ca liderii europeni vor permite ca Grecia sa fie de facto si de jure in faliment. Cred ca vor gasi solutiile pentru a o ajuta sa evite acest moment din punct de vedere tehnic. Vor face acest lucru, pentru ca insasi soarta euro depinde de aceasta actiune. Deci momentele sunt dificile, dar cred ca vor fi trecute".

Croitoru a declarat ca un default controlat al Greciei nu este posibil: "S-a vorbit foarte mult de un default controlat. Adevarul este ca nu avem experienta la nivel planetar in legatura cu un default controlat, sunt foarte multe aspecte care sunt implicate, inclusiv legale, dar si economice. Multe lucruri nu pot fi anticipate in detaliu si nu cred ca pot fi controlate, astfel incat ar putea produce o contagiune, multe efecte negative pentru intreaga zona. Defaultul controlat va ramane doar o discutie, nu cred ca se va intampla in practica (...). Nu cred ca se poate, asta e adevarul, nu exista un precedent".

Consilierul guvernatorului BNR crede ca "sunt multe entitati bancare expuse fata de Grecia. In principal, aceste entitati sunt din Germania, Franta, Marea Britanie. Aceste banci vor intampina dificultati mari!".

"Contagiunea poate veni pe multe canale catre toate entitatile vecine, dar poate sa se extinda si la nivel mondial", a spus Lucian Croitoru.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.