Cea mai mare realizare a lui Sebastian Lazaroiu in calitate de ministru al muncii este aprobarea in Guvern a Ordonantei privind eliminarea subventiilor la incalzire si acordarea de ajutoare doar persoanelor considerate vulnerabile. Potrivit informatiilor de pesite-ul Ministerului Muncii, in scurta perioada in care a fost ministru, circa 3 luni, au fost aprobate 2 proiecte de OUG, 3 proiecte de legi, 4 proiecte de hotarari de Guvern si 8 ordine de ministru. Lazaroiu a mai avut sarcina de a sustine Proiectul Legii asistentei sociale in Parlament.

Nota: Cifrele prezentate sunt valabile doar pentru lunile iunie-august.

De asemenea, saptamana aceasta, Guvernul a aprobat si normele metodologice de aplicare ale prevederilor Ordonantei de Urgenta privind acordarea de ajutoare pentru incalzire. Principala modificare introdusa prin Hotararea de Guvern vizeaza cresterea procentului de dosare care vor fi verificate, prin efectuarea de anchete sociale la domiciliu sau, dupa caz, la resedinta solicitantului ajutorului, de la 3% cat era anterior, la 60% dintre dosarele depuse

Sebastian Lazaroiu a mai trebuit sa gestioneze si problema restrictiilor impuse pe piata muncii din Spania. In aceasta perioada, Guvernul a decis infiintarea unei linii telefonice pentru informarea muncitorilor romani din Spania si a romanilor in general cu privire la restrictiile de pe piata muncii din aceasta tara.

  • "In actualul sistem de asistenta sociala domina neregulile, iar noua lege urmareste sa puna ordine in sistem. Potrivit unor estimari, circa 2-3 miliarde de lei se pierd in fiecare an din cauza fraudelor si erorilor care se intampla in sistem", a declarat Lazaroiu facand referire la Legea Protectiei Sociale. Senatul a amanat dezbaterea legii din cauza absentei parlamentarilor din partidele din coalitia guvernamentala.

Lazaroiu a spus ca noua lege va duce la cunoasterea cu exactitate a numarului asistatilor sociali. "Nu-l cunoaste nimeni, in momentul de fata, din cauza lipsei de precizie a actualelor legi si, mai ales, a absentei unui sistem informatic integrat care sa permita o centralizare la nivel national (...)In momentul de fata, estimam ca exista circa 8 - 8,2 milioane de dosare, dar numarul exact de asistati sociali nu-l stie nimeni".

Noua lege va permite reducerea acestui tip de pierderi si, pentru prima data, va duce la cunoasterea cu exactitate a numarului asistatilor sociali, care 'nu-l cunoaste nimeni, in momentul de fata, din cauza lipsei de precizie a actualelor legi si, mai ales, a absentei unui sistem informatic integrat care sa permita o centralizare la nivel national'. 'In momentul de fata, estimam ca exista circa 8 - 8,2 milioane de dosare, dar numarul exact de asistati sociali nu-l stie nimeni', a afirmat Sebastian Lazaroiu.

Legea asistentei sociale ar trebui adoptata pana la sfarsitul lunii septembrie.