China a decis sa acorde Belarusului, tara ce se confrunta cu o grava criza economica, un imprumut in valoare de un miliard de dolari, a anuntat sambata presedintele Parlamentului de la Beijing, Wu Bangguo, in timpul unei vizite la Minsk, potrivit AFP. "Guvernul chinez a decis sa acorde Belarusului un imprumut preferential de un miliard de dolari pentru a realiza proiecte comune, asta pe langa o donatie in valoare de 70 de milioane de yuani", a afirmat oficialul chinez.

"Am ajuns de asemenea la un acord pentru a construi impreuna un satelit de comunicatii, o fabrica de hartie si un hotel la Minsk", a mai declarat oficialul chinez, dupa intalnirea cu parlamentarii din Belarus.

Belarusul se confrunta cu un deficit comercial urias si o inflatie enorma, motiv pentru care banca centrala de la Minsk a fost nevoita sa plafoneze in mod artificial preturile de consum.

Rusia, care a promis Belaruslui un imprumut in valoare de 3 miliarde de dolari impreuna cu alte tari foste sovietice si FMI, dupa ce Belarus a cerut in luna iunie un ajutor extern in valoare de aproape 8 miliarde de dolari, ceruse realizarea de reforme si privatizari, inainte de a ajuta Minsk-ul.