Standard and Poor's a declarat luni ca a redus rating-ul Italiei cu o gradatie, ca urmare a reducerii perspectivele de crestere economica, ceea ce va afecta si mai mult deficitul si datoria publica, dar si fragila majoritate a premierului Silvio Berlusconi, potrivit AFP.

Ratingul datoriei pe termen lung a fost redus de la "A +" la "A", iar pe termen scurt de la 'A-1 +" la "A-1", a declarat agentia de rating. Perspectiva acestor note este "negativa", ceea ce inseamna ca agentia de rating crede, ca la urmatoarea evaluare, acestea ar putea fi mai mici.

In ochii agentiei, Italia ramane in categoria emitentilor de obligatiuni solide, dar ar putea fi afectata de schimbarile conditiilor economice. Standard and Poor's este prima agentie de rating care retrogradeaza ratingul Italiei.

Moody's, care, de asemenea, intentioneaza sa retrogradeze ratingul Italiei, a anuntat vineri ca si-a extins analiza pentru a lua o decizie in "lunile urmatoare".

Cele doua agentii de rating, anchetate in Italia

In luna august a acestui an, oficialii italieni au trecut la actiuni in forta impotriva agentiilor de rating, sechestrand mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale agentiilor de rating Moody's si Standard & Poor's, anunta Reuters.

Cele doua anchete deschise vizeaza o prima plangere depusa impotriva Moody's, imediat dupa ce agentia a publicat un raport referitor la riscul de contagiune al crizei din Grecia asupra bancilor italiene.

A doua plangere a fost depusa impotriva Standard & Poor's, dupa ce aceasta agentie a amenintat ca va retrograda ratingul suveran al Italiei din cauza nivelului ridicat al datoriei publice.