Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit acestuia, este astazi, 20 septembrie, este ultima zi de dezbateri publice, urmand ca forma finala sa fie aprobata in Consiliul de Administratie al BNR. "Propunerile vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi inaintat Consiliului de Administratie, unde va fi dezbatut. Nu pot sa spun ce va trece din normele propuse", a precizat Vasilescu.

Banca Nationala a publicat, recent, proiectul de Regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Creditul ipotecar in valuta va fi acordat cu mult mai multa atentie iar bancile vor fi obligate sa dea clientilor exemple care sa arate cu claritate cum pot afecta modificarile cursului de schimb cuantumul ratelor.

BNR propune ca bancile sa fie obligate sa ruleze "cel mai rau" scenariu care s-ar putea materializa. "La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% EUR, 52,6% CHF, 40,9 % USD. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta CHF; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit ¬ 6%", se arata in proiect.