Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI a revizuit in scadere prognoza privind cresterea economiei Romaniei in 2012, la 3,5%

Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind cresterea economiei romanesti in anul 2012, de la 4,4% la 3,5%, se arata in cea mai recenta editie a raportului World Economic Outlook. Pentru acest an, institutia internationala si-a mentinut estimarea de cresterea a Produsului Intern Brut la 1,5%. Expertii institutiei internationale au revizuit si estimarea privind rata inflatiei pe acest an si anul viitor. Astfel, rata inflatiei se va situa in acest an la 6,4%, fata de 6,1%, cat se estima in raportul publicat in luna aprilie, si va cobora in 2012 la 4,3%, aceasta cifra fiind insa cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat cea prognozata anterior. In ceea ce priveste rata somajului, se asteapta ca aceasta sa scada la 5% in 2011 si 4,8% in 2012, de la 7,6% cat s-a inregistrat anul trecut. Fondul Monetar a revizuit negativ si prognoza de crestere economica din acest an pentru toate marile economii ale lumii si se asteapta la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai putin decat estimarile initiale.

Adrian Vasilescu: Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie

Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, a anuntat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit acestuia, ziua de ieri a fost ultima de dezbateri publice, urmand ca forma finala sa fie aprobata in Consiliul de Administratie al BNR. Banca Nationala a publicat, recent, proiectul de Regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Creditul ipotecar in valuta va fi acordat cu mult mai multa atentie, iar bancile vor fi obligate sa dea clientilor exemple care sa arate cu claritate in ce masura modificarile cursului de schimb pot sa afecteze cuantumul ratelor.

68% dintre respondentii unui sondaj cred ca oamenii cinstiti nu pot avea succes in afaceri in Romania

68% dintre participantii la un sondaj considera ca Romania nu este o tara in care oamenii cinstiti pot avea succes in afaceri. De asemenea, 73% considera ca micii intreprinzatori si antreprenorii sunt mai degraba necinstiti. Si managerii din Romania sunt vazuti ca fiind mai degraba necinstiti de catre 60% dintre participantii la sondaj. In plus, 87% din respondenti cred ca oamenii de afaceri ar trebui sa se implice mai mult in problemele importante ale Romaniei si doar 32% au spus ca stiu un om de afaceri roman pe care il considera un model demn de urmat. Studiul a fost realizat de IMAS si prezentat de Fundatia Romanian Business Leaders.

Standard &Poor's, prima agentie care reduce rating-ul Italiei

Agentia Standard &Poor's a redus rating-ul Italiei cu o gradatie, ca urmare a reducerii perspectivelor de crestere economica, ceea ce va afecta si mai mult deficitul si datoria publica, dar si fragila majoritate a premierului Silvio Berlusconi, comenteaza AFP. Rating-ul pe termen lung a fost redus de la A+ la A. Standard &Poor's este prima agentie care reduce rating-ul Italiei. Premierul italian Silvio Berlusconi a ripostat imediat, spunand ca "Decizia Standard &Poor's nu reflecta realitatea, iar Guvernul de la Roma a pregatit deja masuri pentru stimularea cresterii economice".

Cum a ajuns cea mai ieftina masina din lume sa coste peste 3 milioane de euro

Tata Nano, cea mai ieftina masina din lume, a ajuns sa coste 3 milioane de euro. O miscare de marketing a transformat cea mai ieftina masina din lume intr-una de o mie de ori mai scumpa si plina de pietre pretioase. Tata Motors, impreuna cu o companie ce detine un lant de magazine de bijuterii, au prezentat in India o versiune de Tata Nano incarcata cu pietre pretioase in valoare de peste trei milioane de euro. Masina a fost impopotonata cu 80 de kilograme de aur si 15 kilograme de pietre pretioase, insa specialistii spun ca ea nu poate primi laude la capitolul "bun gust". Cea mai simpla versiune a masinii Tata Nano costa sub 3.000 de euro.