Banca centrala germana a anuntat miercuri ca a emis pentru prima oara un imprumut pe zece ani, denumit "Bund", la o dobanda mai mica de 2%, relateaza AFP.

Germania a imprumutat in total 4,187 miliarde de euro pe zece ani, la o dobanda medie de 1,80%, potrivit comunicatului Bundesbank.

Banca precizeaza ca pe piata secundara, unde "Bund" se tranzactioneaza dupa aceasta emisiune, randamentul a cazut sub 2%.

Investitorii au propus sa imprumute in total 6,34 miliarde de euro, mai mult decat cererea statului german.

Acest aflux de oferte precum si ratele reduse reflecta reputatia de valoare sigura a datoriei germane, care nu se dezminte de la inceputul crizei datoriilor suverane din Zona Euro.

Pentru obligatiunile pe termen mai scurt, Germania se finanteaza la o dobanda apropiata de zero. Statul federal german a emis astfel recent obligatiuni pe sase luni cu o dobanda medie de 0,18%.

Marti, agentia de rating Fitch a luat act de aceasta reputatie confirmand ratingul maxim de "AAA" pentru solvabilitatea germana.

Dobanzile foarte reduse pentru Germania "reflecta o situatie temporara, si nu un efect structural", a avertizat insa miercuri Andreas Dombret, membru al consiliului director al Bundesbank.