​O eventuala scadere a deficitului bugetar de anul viitor, prognozat la 3%, va depinde de modul in care companiile de stat "vor fi clasificate sau reclasificate pe buget", a declarat premierul Emil Boc, la inceputul sedintei de guvern. "Deficitul va fi in jur de 3%. "Orice companie de stat care merge pe pierderi papa din deficitul bugetar. Noi speram sa nu ajungem acolo, pentru ca dorim sa avem companii de stat performante, care sa nu mai cheltuie banii cetatenilor si implicit sa ne afecteze deficitul bugetar. Deci, cu cat avem mai putin companii de stat pe pierderi, cu atat deficitul nu va fi afectat", a spus Boc.

In ceea ce priveste cresterea economica de anul viitor, prognoza va fi stabilita dupa ce vor fi facute evaluarile cu FMI si Comisia Europeana, a precizat premierul. Acesta sustine ca in 2011, cresterea va fi 1,5%.

"Dupa ce vom avea evaluarile facute cu CE si FMI, vom stabili prognoza pentru anul 2012. La sfarsitul lunii va fi un board al FMI si urmeaza ca acesta sa faca o reevaluare globala, ca de altfel si UE, cu privire la cresterea economica datorita ultimelor tendinte din UE. Pentru anul acesta imi pastrez optimismul unei cresteri economice de 1,5%, cu conditia ca ministerele sa-si faca datoria si sa nu lase acceleratia de pe investitii", a explicat premierul.

Acesta a mai spus ca nu orice investitie are efect multiplicator in economie. De aceea, in procesul de prioritizare a investitiilor accentul trebuie sa cada pe acelea care au efect multiplicator, care genereaza locuri de munca in lant in economie, considera premierul.