Grecia ar putea iesi din Euroland- temporar sau permanent, Germania ar trebui sa se mai gandeasca la actuala strategie de iesire din criza iar Politica Agricola Comuna este un dezastru, crede Stephen Tindale, membru asociat al Centrului pentru Reformă Europeană din iulie 2010, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Absolvent al Universitatii Oxford, unde a studiat politica, filosofia şi economia, Tindale a lucrat timp de patru ani si in diplomatie. El a activat în cadrul unor ONG-uri si think-thank-uri sau ca angajat al guvernului britanic si al unor companii energetice.

Stephen TindaleFoto: Hotnews
  • Ipoteza ca Grecia sa iasa din Eurozona a devenit aproape o certitudine

Rep: Cum apreciati reactiile la actuala criza, venite din partea autoritatilor europene?

Stephen Tindale : Cred ca atat Comisia Europeana cat si Banca Centrala Europeana incearca sa ia masuri in directia rezolvarii crizei. Cel mai mare obstacol este din pacate Guvernul german si faptul ca d-na Merkel- cancelarul german- insista ca Grecia sa ia in continuare masuri de austeritate. Aceasta abordare mai degraba inrautateste lucrurile decat sa le resolve.

Rep: Credeti ca ar fi o solutie ca Germania sau Grecia sa iasa din Euroland?

S.T.: Ipoteza ca Grecia sa iasa din Eurozona a devenit aproape o certitudine. Sansele ca Germania sa isi modifice strategia in asa fel incat zona euro si Grecia sa fie salvate sunt foarte mici. E posibil sa asistam la o iesire temporara a Greciei

Rep: Pentru cativa ani…?

S.T.: Da, pentru cativa ani. Asta apare ca fiind inevitabil. Desigur, acest lucru va afecta intreaga regiune si mai ales Italia care stiti ca recent a suferit un downgrade al ratingului si care este o economie mult mai mare decat a Greciei. Poate ca aceste argumente ar putea face ca Germania sa se mai gandeasca inca o data cum sa salveze euro. Exista prin urmare motive de optimism, dar ele sunt putine.

  • Ei bine, SUE nu au existat niciodata. Eu vad mai degraba o Uniune in trei viteze

Rep: Dar in acest scenariu, intreaga constructie a SUE, de care se vorbeste tot mai mult, isi pierde consistenta.

S.T.: Ei bine, SUE nu au existat niciodata. Daca Germania va decide sa salveze zona, va fi nevoie de o uniune fiscala mai puternica. Eu vad mai degraba o Uniune in trei viteze. Prima, formata din grupul statelor puternice, a doua din grupul tarilor periferice si o a treia grupare din tari care nu au adoptat moneda unica- cum e si Marea Britanie.

Rep: Vorbeati intr-un articol scris in vara de faptul ca UE trebuie sa cheltuiasca mai multi bani pe prioritatile sale economice. Care sunt acestea, mai precis?

S.T.: Elementul cheie sunt cheltuielile din zona energiei, din 3 motive.

Primul, pentru a utiliza mult mai eficient energia. Asta va ajuta si si in directia crearii de locuri de munca si la reducerea dependentei energetice. In al doilea rand, Europa trebuie trebuie sa isi dezvolte reteaua de distributie din Europa si in al treilea rand, Eu trebuie sa investeasca semnificativ in energie low carbon, incluzand energia nucleara (care nu e cea mai buna sursa din cate exista dar este clar mai buna decat cea bazate pe carbuni) si in energie eoliana.

  • PAC este ma tem, un dezastru

Rep: Energia poate fi o solutie. Dar agricultura?

S.T.: Este si agricultura foarte importanta, evident, dar PAC este ma tem, un dezastru...

Rep: De ce?

S.T.: Pentru ca Europa are probleme cu securitatea alimentara. Partile bogate ale Europei ar trebui sa sprijine partile mai putin dezvoltate.

Rep: Este austeritatea buna sau rea pentru un stat din punctul de vedere al cresterii economice?

S.T.:Austeritatea e rea. Uneori e insa necesar sa le iei- totul depinde de “adancimea” lor si de cand anume le iei. Ca trebuie reduse deficitele bugetare este evident. Daca n-o faci, agentiile de rating vin si iti scad retingul. Dar taind repede si mult, va afecta populatia care nu va avea bani pentru a economisi, pentru a investi.

Rep: E ceea ce vedem in Grecia...

S.T.: Evident.

Rep: Cum vi se pare constructia bugetului UE pe 2012?

S.T.: Este in mod deceptionant un buget ne-ambitios. Nu cuprinde reformele radicale de care Europa are nevoie. E nevoie de o reforma substantiala a bugetului

Rep: Care sunt riscurile unui buget “deceptionant”?

S.T.: Prea multi bani vor fi in continuare directionati catre PAC acolo unde banii nu sunt doriti ori catre fermele bogate- care in mod evident nu au nevoie de ei in loc ca acesti bani sa fie directionati catre zonele unde e nevoie de ei.

Rep: Trebuie sa fim optimisiti sau mai degraba pesimisti?

S.T.: Cred ca in privinta crizei euro putem fi pesimisti. Cu privire la bugetul UE putem fi optimisti .

Asculta interviul integral urmarind cele doua fisiere video din text.