Rezerva Federala a dezamagit investitorii care asteptau noi masuri de politici monetare menite sa salveze economia si sa stimuleze interesul speculativ. Oficialii americani nu au sustinut un bailout global, crescand riscul de incetinire a economiei si deterioarare a asteptarilor de randament.

Bursele au reactionat dupa anunt, investitorii refugiindu-se in dolari, in lipsa riscului de devalorizare.

Mult asteptata decizie a Rezervei Federale din inchiderea sesiunii americane de ieri a afectat si mai mult sentimentul fata de risc al investitorilor, propunand cel mai asteptat scenariu pentru scoaterea economiei din criza. Daca obiectivul arhicunoscutui program QE din trecut a urmarit sustinerea bancilor printr-o politica monetara pe termen scurt si infuzii de lichiditate, acum oficialii americani incearca sa sustina piata imobiliara si intreprinzatorii mici si mijlocii, prin reducerea dobanzilor pe termen lung, utilizate in special la creditele ipotecare.

Decizia de a inlocui bondurile guvernamentale cu scadenta de maxim 3 ani cu cele cu maturitate intre 6 si 30 de ani nu a fost perceputa ca salvatoare de catre piata, fiind in totalitate inclusa in pret.

Analistii considera ca doar decizia oarecum surprinzatoare de a initia o noua runda de masuri stimulative de ordinul sutelor de miliarde de dolari ar fi crescut interesul investitorilor, confirmarea speculatiilor ducand la o noua vanzare in masa pe bursele internationale. “Indicii americani risca un declin de inca 20%, adica 50% fata de nivelul maxim stabilit in primlele luni ale anului.

Pe piata interna efectul va fi si mai puternic resimtit, pentru ca de acum panica se transforma in descurajare, cea mai severa faza a unui trend descendent, in care investitorii vand activele indiferent de pret, in cautare de lichiditate.

Dolarul si-a recapatat statul de valuta de refugiu suprema, pierdut in anii trecuti in fata francului si yenului. In consecinta, nu doar indicii bursieri vor fi serios afectati, ci Eur/Usd risca sa revina sub 1.30, barilul de petrol la 70 USD iar uncia de Aur la 1.600 USD”, considera analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu.