Unele banci europene ar putea avea nevoie de recapitalizare, a declarat joi Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, idee expusa marti si de Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, potrivit AFP. El a mai precizat ca, in cazul in care unele banci vor trebui recapitalizate, Comisia Europeana ar prefera ca sprijinul sa provina din sectorul privat, intr-un interviu acordat Le Figaro.

"Zilele in care bancile erau salvate din banii contribuabililor au trecut. Nu se poate exclude insa faptul ca unele banci vor avea nevoie de ajutorul statului. Comisia Europeana este pregatita pentru un astfel de scenariu si va supraveghea procesul", a mai declarat oficialul european.

Michel Barnier a amintit ca noua banci nu au reusit sa treaca cel mai recent test de stres efectuat de Banca Centrala Europeana, iar alte 16 au trecut la limita si trebuie recapitalizate.

Potrivit Reuters, sapte din cele 16 institutii de credit sunt din Spania, doua din Portugalia, doua din Grecia, doua din Germania si cate una din Italia, Slovenia si Cipru.

Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, a declarat marti ca o noua recapitalizare a bancilor europene "ar putea fi necesara" din cauza agravarii crizei datoriilor. "Din pacate, din cauza agravarii crizei datoriilor, noi banci ar putea fi recapitalizate", pe langa cele noua care nu au trecut testul de stres efectuat in luna iulie, a spus Almunia.