Daca si tu te numeri printre cei care in perioada de varf a creditarii si-a dorit o casa mai spatioasa, o masina noua, o plasma mai mare si vacante exotice si ai avut inspiratia de a le cumpara pe toate in rate, te-ai confruntat deja cu deprecierea leului in perioada crizei si cu reducerea veniturilor salariale si probabil ca ratele lunare au devenit o povara mai mare decat poti duce.

In aceste conditii, bancile se intrec in oferte de refinantare cat mai competitive, cu atat mai mult cu cat comisionul de rambursare anticipata a disparut sau este de cel mult 1%.

Atunci cand te hotarasti sa aplici pentru refinantare, trebuie sa iei in calcul toate costurile pe care trebuie sa le suporti - de la analiza dosarului, evaluarea imobilului in cazul unui credit ipotecar, taxele notariale, dobanzi, comisioane. Asadar, inainte de a te hotari daca vrei sa aplici pentru o refinantare, asigura-te ca ai strans toate ofertele bancilor pentru a nu omite nici un aspect important, studiaza cu atentie dobanzile si comisioanele bancilor - nu vrei ca refinantarea sa devina dupa ceva timp o povara mai mare decat imprumuturile actuale. Discuta cu ofiterul de credit si cere-i sa faca mai multe simulari - nu vrei sa schimbi un credit avantajos pe unul mai prost si nu are sens sa-ti bati capul cu un nou credit daca pur si simplu nu obtii nici un avantaj.

Dar, daca gasesti o oferta avantajoasa, vei reusi sa obtii o rata lunara mai mica iar daca te decizi sa-ti consolidezi mai multe credite intr-unul singur, scapi si de drumurile facute la mai multe banci. O varianta este si oferta ING Bank.

Care sunt avantajele refinantarii?

- obtii o reducere a dobanzilor pe care le platesti.

- poti prelungi perioada de rambursare iar acest lucru va duce la scaderea ratei la noua banca

- poti sa-ti refinantezi creditul pentru o suma mai mare decat cea destinata platirii creditului actual, asadar vei avea in cont o suma mai mare pe care o poti cheltui pentru altceva.