Eliminarea comisionului de rambursare anticipata a facut ca din ce in ce mai multe persoane care au credite scumpe sa incerce sa isi refinanteze imprumutul. Practic, creditul de refinantare este utilizat pentru a rambursa integral un credit mai costisitor. Asadar, in momentul in care dobanzile bancilor au scazut destul de mult comparativ cu dobanda pe care o plateste un client pentru un credit aflat in derulare, iar comisionul de rambursare anticipata este de cel mult 1%, refinantarea unui imprumut este cea mai buna solutie pentru obtinerea unei rate mai mici sau a unei sume mai mari, pentru aceeasi rata lunara platita. Sansele sa gasesti o banca care sa-ti ofere un credit in conditii mai bune decat cel pe care-l ai in acest moment, sunt destul de mari.

Dar, pentru ca refinantarea sa fie una eficienta, trebuie sa faci un calcul riguros ca sa vezi daca mutatul la o noua banca te face sa iesi in castig. Mai exact, trebuie sa pui in balanta suma pe care o mai ai de achitat bancii, rata lunara pe care o platesti in prezent si valoarea noului imprumut, inclusiv costul refinantarii (comision de plata in avans, comision de acordare, de analiza al dosarului, noua ipoteca si taxele notariale - in cazul unui credit ipotecar). De asemenea, trebuie sa studiezi cu atentie ofertele bancilor deoarece unele dintre ele pot avea comisioane lunare sau anuale ori alte costuri adiacente. Inainte de a semna contractul, ia-l acasa, citeste-l cu atentie si asigura-te ca este oferta perfecta pentru tine.

Nu este obligatoriu ca refinantarea sa se faca pe o perioada egala cu durata ramasa la vechiul credit - poti opta atat pentru o perioada mai scurta (in acest fel vei realiza o economie suplimentara de costuri), cat si pentru extinderea termenului de rambursare sau pentru majorarea sumei imprumutate.

Daca nu ai timp de pierdut si vrei sa scapi cat mai repede de vechile dobanzi, comisioane si rate, trebuie sa te orientezi catre solutiile cele mai rapide. Studiaza oferta de pe site-ul bancii si programeaza-te pentru a vorbi cu un consultant.

De retinut ca daca ai fost inregistrat in Biroul de Credit cu intarzieri de plata a ratei lunare de peste 30 de zile sau daca figurezi deja in Centrala Riscurilor Bancare, atunci probabil ca va fi mai dificil sa obtii un credit in urmatorii ani, deci cu atat mai putin vei reusi sa obtii o refinantare.