Modul de depunere si plata trimestriala a impozitelor si asigurarilor sociale pentru veniturile din salarii. O circulara semnata ieri de ministrul Ialomitianu si obtinuta de HotNews clarifica intentiile MFP

de DP     HotNews.ro
Vineri, 23 septembrie 2011, 8:59 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(23 Sep 2011) PDF, 313KB
Printr-o circulara semnata ieri de ministrul Ialomitianu (vezi documentul atasat), de seful ANAF si de  secretarul de stat Dan Tudor Lazar, Ministerul Finantelor clarifica depunerea si plata trimestriala a impozitelor si asigurarilor sociale pentru veniturile din salarii. Documentul nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial, dar redactia HotNews a obtinut o copie a acestei circulare.
Citeste in atasament documentul integral

Circulara stabileste o procedura de lucru pentru ultimele modificari cu privire la data depunerii si platii impozitelor la salarii, pentru contribuabilii ce au pana la 3 salariati si venituri pana la 100000 EUR ce vor plati si declara aceste impozite trimestrial.

Dupa cum se cunoaste, prin OUG nr. 30/2011 se reformuleaza termenul de plata al impozitului pe salarii si al asigurarilor sociale, astfel :
„(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul afferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul afferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se vireaza, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.”

In mod implicit, depunerea declaratiei 112 trebuie sa fie conforma cu noile prevederi, fapt pentru care s-a modificat si procedura depunerii conform art. 296^19, procedura ceva „mai putin uzuala”.  Astfel s-a ajuns la diverse interpretari.
 
Cea mai frecventa opinie a fost ca daca acum se declara si platesc lunar obligatiile, atunci  trecerea la platile trimestriale se va face prin modificarea vectorului fiscal, depunand o declaratie de mentiuni 010 sau 070 pentru profesiile libere. Interpretare dealtfel logica, avand in vedere ca modificarea vectorului fiscal nu este facultativa, ci obligatorie conform prevederilor din Codul de procedura fiscala, spun consultantii fiscali.
 • Ce stabileste Circulara?
1) Pentru contribuabilii ce se incadreaza la plata si declararea trimestriala a impozitelor si taxelor, aceste termene trimestriale sunt obligatorii, prin efectul legii  pentru depunerea declaratiei 112 si plata  obligatiilor bugetare pentru  salarii.  Prevederea este aplicabila cu trimestrul al IV lea 2011.
2) Pentru contribuabilii la care declararea si plata impozitelor pe salarii este trimestriala, modificarea vectorului fiscal se va face de organul fiscal, din oficiu, iar contribuabilul va fi notificat.

Astfel, acesti contribuabili persoane juridice ce doresc efectuarea platilor si declaratiilor trimestriale nu sunt obligati la nici o depunere si nu isi modifica prin declaratia de mentiuni vectorul fiscal. Depunerea declaratiei de mentiuni se va impune pentru contribuabili infiintati in 2010.

In circulara s-a precizat ca numarul mediu de salariati se va prelua din situatiile financiare ale anului precedent. Cine nu a depus bilantul pentru anul 2010, ramane cu perioada luna. Iar ceilalti ce se incadreaza si nu sunt societati comerciale sunt usor de identificat (PFA, asociatii, fundatii). "Desigur ca vor fi si erori, dar in sine este un lucru bun faptul ca modificarea vectorului se face in mod automat", explica Adrian Benta, consultant fiscal la firma Bentaconsult.
 • Ce se intampla daca unii dintre acesti contribuabili ce se incadreaza la termene trimestriale nu doresc platile/declararile  trimestriale ?

 Conform OUG nr. 30/2011, acesti contribuabili pot efectua platile  si depunerea declaratiei  112 lunar. Astfel sunt posibile doua situatii:
 a) daca vor sa platesca lunar in trimestrul al IV lea 2011, atunci depun optiunea de plata lunara la administratia financiara pana la 26.09.2011;
 b) daca vor sa plateasca lunar incepand cu anul 2012, atunci depun optiunea pana la data de 31.01.2012.

 • Ce se intampla cu contribuabilii infiintati in 2011 ?
 Persoanele juridice societati comerciale, asociatii si fundatii, ce au fost infiintate in anul 2011,  si estimeaza ca se incadreaza in conditiile pentru platile trimestriale si doresc acest fapt, depun declaratia de mentiuni 010 pana in data de 31.10.2011. [consideram ca aceasta posibilitate de corectare se poate face si daca exista erori la prelucrarea automata a vectorului, pentru celelalte societati comerciale]

Contribuabilii societati comerciale infiintate in trimestrul al IV lea 2011, ce estimeaza ca se incadreaza  la platile trimestriale si doresc acest fapt depun declaratia de mentiuni  de la infiintare. Daca doresc efectuarea platilor lunar tot la infiintare depun optiunea pentru platile lunare.

Ceilalti contribuabili: PFA, intreprinderile individuale, alte persoane ce desfasoara profesii libere, in calitate de angajatori, infiintati in 2011 sunt considerati platitori la trimestru, indiferent de data infiintarii si numarul de salariati,  dar au posibilitatea modificarii la luna a perioadei de plata, daca vor, prin depunerea optiunii de plata lunara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6881 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Circulara (Vineri, 23 septembrie 2011, 9:14)

  Gica [anonim]

  Circulara aceasta este rotunda ? Nu are colturi ?
  • +5 (7 voturi)    
   ACESTE TIP DE DOCUMENTE INTERNE (Vineri, 23 septembrie 2011, 9:45)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Gica

   impreuna cu normele metodologice de aplicare a legilor sint plaga Romaniei. Ele transforma cele mai bune intentii intr-o jungla foarte greu de descilcit prin limbaj de lemn, analfabetism programatic si schimbari frecvente. Practic micul intreprinzator este cocosat de reguli perverse si dezordonate, pe de-o parte fiind obligat sa consume enorm de mult timp si energie, pe de alta aflndu-se la mina functionarilor de stat care le interpreteaza cum vor ei, adica in maniera terorista.

   SI din aceste motive in Romania NU se poate vorbi de capitalism ci de comunism peste care s-a aruncat o burkha vopsita atit de grosolan incit numai CEI CE NU VOR nu observa facatura. Sa nu uitam ca functia principala a statului comunist pusa in practica prin administratie era TEROAREA (pornind de la cele mai mici lucruri - vezi si directivele NKVD pentru Polonia din 1947)
 • 0 (2 voturi)    
  Si care-i avantajul? (Vineri, 23 septembrie 2011, 10:52)

  George [anonim]

  Daca agentul economic are de plata aceleasi sume, nu este nici un chichirez, este doar plata cumulata pe trei luni a acelorasi impozite si contributii lunare.
  Astea-s "masurile de impulsionare" a activitatii microintreprinderilor? Mai-mai-mai... dar mare cap a avut ala de a gasit asa solutie! Inca vreo doua-trei masuri d-astea si... o sa fie exact ca ieri, alataieri...
  Adica... nu s-a schimbat nimic!

  Astept un agent economic care indeplineste conditiile cumulative si care sa multumeasca aici pentru aceasta masura...
  • -1 (3 voturi)    
   ... (Vineri, 23 septembrie 2011, 14:36)

   Costel [anonim] i-a raspuns lui George

   nu e mare lucru, eventual scapa de mai multe drumuri.
  • -1 (3 voturi)    
   ceva avantaj tot este (Vineri, 23 septembrie 2011, 15:40)

   rz [anonim] i-a raspuns lui George

   Ai un "credit" fara dobanda egal cu valoarea impozitului si a contributiilor sociale pe 3 luni, bani pe care poti sa-i rulezi si sa obtii un profit mai mare.

   Platesti comision bancar de 3 ori mai putin (cu rezerva ca daca asigurarile de sanatate se platesc lunar, avantajul asta cam pica, comisionul se plateste pentru intervale si nu proportional cu suma).

   Mai bine decat nimic.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu am vrut sa spun ca este... (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 13:24)

    George [anonim] i-a raspuns lui rz

    ... chiar egala cu zero aceasta masura, dar este prea putin, este aproape insignifiant ajutorul dat de stat firmelor mici prin aceasta "facilitate". Numai faptul ca a aparut obligatia cumpararii acelui certificat digital pentru semnatura electronica (atentie, care trebuie reinnoit an de an), si avantajul folosirii banilor trei luni este anulat! Ca sa nu ma vorbesc ca acel certificat digital, iata, il folosesti doar de 4 ori pe an!
 • 0 (0 voturi)    
  daca (Sâmbătă, 24 septembrie 2011, 11:11)

  a [anonim]

  In circulara s-a precizat ca numarul mediu de salariati se va prelua din situatiile financiare ale anului precedent. Cine nu a depus bilantul pentru anul 2010, ramane cu perioada luna.

  si mai jos:

  •Ce se intampla daca unii dintre acesti contribuabili ce se incadreaza la termene trimestriale nu doresc platile/declararile trimestriale ?

  Conform OUG nr. 30/2011, acesti contribuabili pot efectua platile si depunerea declaratiei 112 lunar. Astfel sunt posibile doua situatii:
  a) daca vor sa platesca lunar in trimestrul al IV lea 2011, atunci depun optiunea de plata lunara la administratia financiara pana la 26.09.2011;
  b) daca vor sa plateasca lunar incepand cu anul 2012, atunci depun optiunea pana la data de 31.01.2012

  pai daca ramin cu perioada luna de ce trebuie sa mai depun declaratie?

  //(editat de HotNews.ro)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by