Tarile Zonei Euro s-au angajat in fata statelor membre ale Fondului Monetar International sa faca "tot ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor suverane, potrivit unei declaratii comune publicate sambata si citata de AFP.

"Tarile din Zona Euro vor face tot ce este necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane si pentru a asigura stabilitatea financiara in aceasta zona si in ansamblul statelor membre", potrivit declaratiei publicate in urma reuniunii de la Washington.

"Aceasta inseamna punerea in practica a deciziei liderilor Zonei Euro din 21 iulie pentru a spori flexibilitatea Fondului European de Stabilitate Financiara, pentru a-i maximiza forta de impact si pentru a ameliora gestiunea crizei si a guvernantei din Zona Euro", se arata in documentul citat.

Sefii de stat si de guvern au ajuns in luna iulie la un acord pentru extinderea ariei de interventie a acestui fond de salvare si pentru sustinerea suplimentara a Greciei. Acest acord este in curs de ratificare de parlamentele celor 17 state membre ale Zonei Euro, un proces care ar urma sa fie definitivat la jumatatea lunii octombrie.

Cele 187 de state membre ale FMI au promis, in aceasta declaratie, "sa actioneze colectiv pentru reinstaurarea increderii si a stabilitatii financiare si pentru revitalizarea cresterii mondiale".

"Am decis sa actiunom de o maniera hotarata pentru a ataca pericolele cu care se confrunta economia mondiala", au spus statele membre, reunite in cadrul Comitetului monetar international si financiar (CMFI), care defineste orientarile politice ale Fondului.

Aceste pericole "includ riscuri legate de datoria publica, de fragilitatea sistemului financiar, de slabiciunea cresterii economice si de somajul ridicat".

Avertismentul Chinei: Resursele FMI ar putea sa nu fie "adecvate"

Pe de alta parte, China a cerut o solutie rapida la criza datoriilor suverane, declarandu-se ingrijoarata de nivelul resurselor financiare ale FMI in fata crizei din Europa si din intreaga lume.

"Criza datoriilor din Zona Euro are nevoie de o solutie rapida pentru stabilizarea increderii pe piete", a declarat guvernatorul bancii centrale a Chinei, in discursul sustinut in fata statelor membre ale FMI.

"Masuri credibile si viguroase de consolidare bugetara in aceste tari sunt necesare pentru a usura povara datoriei suverane", a adaugat el.

Zhou a spus ca se teme, in acest context, ca resursele FMI ar putea sa nu fie "adaptate".

Resursele disponibile ale FMI, de circa 630 de miliarde de dolari, "ar putea sa nu fie adecvate pentru a face fata nevoilor potentiale ale tarilor lovite de criza", a spus acesta.