Banca Centrala Europeana va fi actionata in Justitie de catre un profesor de drept de la Universitatea din Berlin- Markus Kerber, anunta cotidianul francez La Tribune. Kerber mai este cunoscut pentru o initiativa depusa la Curtea Constitutionala germana impotriva salvarii Greciei. De data aceasta, Kerber va invoca incalcarea articolelor 123 - 125 din Tratatul UE prin care se interzice cumpararea datoriilor statelor membre. "De doi ani, Jean-Claude Trichet face "relaxari cantitative", fara sa o spuna. Discursul sau privind sterilizarea este o minciuna", spune Kerber. El a adaugat ca "in cadrul BCE, atmosfera este cea a Partidului Comunist din Rusia inainte de caderea imperiului sovietic"

Profesorul german a atras atentia inca din vara ca planul de salvare a Greciei nu va reusi. El a solicitat si la inceputul acestui an initierea unor discutii fara menajamente despre viitorul actualei uniuni monetare europene, cu atat mai mult cu cat unii economisti germani vorbesc tot mai des despre posibilitatea ca Berlinul sa renunte la euro si sa revina la marca germana.

"Euro nu este destinul nostru", scriu in metropola finaciara germana, analistii de la FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. "Se spune ca pacea va fi periclitata, daca moneda europeana va disparea. Dar destinul Europei nu depinde de sistemul ei monetar. Esuarea uniunii monetare nu a atras catastrofe economice si cu atat mai putin politice. In plus, euro nu se confrunta cu o criza reala", sustine analistul german.