Agentia de rating Standard and Poor's a apreciat marti ca revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin in 2012 ar putea sa franeze cresterea pe termen lung a Rusiei, insa a precizat ca acest lucru nu impune o modificare a ratingului tarii, relateaza AFP.

"In prezent, nu prevedem nicio schimbare economica sau fiscala notabila, in masura in care capitalismul statului rus si legaturile stranse dintre politica si afaceri se vor mentine, cel mai probabil", scrie S&P, intr-o nota.

"Apreciem totodata ca schimbarea de roluri si de persoane ar putea complica sarcina pentru Rusia in provocari precum intarirea cresterii pe termen lung prin imbunatatirea climatului de afaceri, concurenta si infrastructura de productie", adauga agentia.

Sambata, presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au anuntat ca acesta din urma va fi candidatul la presedintia rusa in scrutinul din martie 2012. Potrivit acestui scenariu, Medvedev va deveni in acel moment prim ministru.

S&P este ingrijorata in mod particular de plecarea din guvern a ministrului de finante Alexei Kudrin, constrans luni se demisioneze de presedinte dupa ce a declarat public ca refuza sa faca parte dintr-un guvern condus de Medvedev.

"Efortul de consolidare a finantelor publice, dupa importantele cheltuieli facute in timpul recentei crize economice, ar putea fi complicat de demisia dl. Kudrin", noteaza agentia.

Kudrin a fost timp de 11 ani seful Finantelor din Rusia si unul dintre putinii oficiali capabili sa asigure investitorii straini.

S&P a mentinut ratingul Rusiei la BBB si perspectiva sa stabila.