Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Riscul de default al Romaniei in urmatorii cinci ani este de 8,9%. Riscul pentru urmatoarele 12 luni s-a dublat saptamana trecuta

Probabilitatea ca statul roman sa intre in incapacitate de plata in urmatorii 5 ani este de 8,9%, iar riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de aproape doua ori in ultima saptamana, de la 0,76% la 1,35%, in contextul temerilor privind economia mondiala, arata un raport al agentiei Moody's. In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%. Moody's noteaza ca probabilitatea de intrare in incapacitate de plata a crescut pentru multe state in ultima saptamana, fiind lovite in special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud, care pana in prezent nu au fost afectate de criza datoriilor suverane din Europa. La nivel global, Statele Unite prezinta cel mai mic risc de intrare in incapacitate de plata, de numai 0,05%. Probabilitati reduse exista si pentru Canada, Norvegia, Suedia si Elvetia.

Emil Boc: Stadiul absorbtiei fondurilor europene si situatia investitiilor in Romania vor fi discutate in fiecare sedinta de Guvern

Stadiul absorbtiei fondurilor europene si situatia investitiilor in Romania vor fi discutate in fiecare sedinta de Guvern, a promis miercuri premierul Emil Boc. "Vom avea obligatoriu de aici inainte pe ordinea de zi stadiul absorbtiei fondurilor europene", a declarat premierul. De asemenea, va fi analizata si situatia proiectelor care au o valoare mai mare de 1 milion de euro, a precizat premierul. Analizarea investitilor in fiecare sedinta poate fi o modalitate de a grabi procedurile pentru punerea in aplicare a proiectelor, considera primul ministru.

Parlamentul European a votat pachetul de sase legi privind guvernanta economica

Parlamentul European a votat, miercuri, pachetul de legi privind guvernanta economica, menit sa creasca responsabilitatea in randul statelor membre privind politicile lor economice. Potrivit unei informari a PE, votul in plenu a fost strans, in conditiile in care grupurile de centru-stanga fie s-au abtinut de la vot, fie au votat impotriva unor parti ale pachetului legislativ. Pachetul de sase masuri privind guvernanta economica a fost negociat indelung de Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European. Un acord intre cele trei foruri a fost obtinut abia saptamana trecuta. Cele sase texte de lege cuprinse in pachetul legislativ privind guvernanta economica prevad, in esenta, intensificarea monitorizarii tarilor membre, aplicarea de noi sanctiuni, reducerea flexibilitatii in privinta cheltuielilor si o mai mare transparenta in luarea deciziilor.

Jose Manuel Barroso: Grecia va ramane in zona euro in ciuda crizei prin care trece. Criza datoriilor suverane este cea mai mare provocare din istoria UE

Grecia "va ramane in zona euro" in ciuda crizei datoriilor prin care trece, a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, dorind sa puna capat astfel zvonurilor cu privire la iesirea inevitabila a acestei tari din uniunea monetara. "Grecia este si va ramane in zona euro", a spus Barroso in cadrul unui discurs in Parlamentul European, precizand ca statele europene continua sa sustina Atena. Oficialul european a mai aratat ca statul elen trebuie sa isi indeplineasca pe deplin si la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar. Presedintele Comisiei Europene este de parere ca criza datoriilor suverane este "cea mai mare provocare din istoria" Uniunii Europene. Oficialul s-a aratat increzator ca UE va supravietui actualei crize si a aratat ca este nevoie de o mai mare integrare economica si politica pentru a rezolva dezechilibrele existente.

Kirchhoff Automotive va investi 15 milioane euro intr-o fabrica la Craiova

Germanii de la Kirchhoff Automotive vor investi 15 milioane de euro intr-o uzina situata in Craiova, productia urmand sa inceapa in primavara anului 2012, cu 200 de angajati. Uzina va produce in special pentru Ford, insa componentele de caroserie vor ajunge si la uzina Fiat din Serbia si la Renault Turcia. Pe 6 octombrie, si compania japoneza Yazaki va deschide la Caracal o unitate de productie care va deservi uzina Ford. Kirchhoff Automotive are 42 de fabrici in 16 tari si peste 10.000 de angajați.