Afacerile din Romania ale companiei finlandeze Nokia au atins in 2010 peste 1,6 miliarde de euro, realizand un profit net de circa 43 milioane de euro cu un numar de 1552 angajati potrivit datelor financiare publicate de companie. Plecarea companiei nu trebuie insa sa ne mire foarte tare. ING a inchis dupa 6 luni de functionare un centru la Cluj, vinovate fiind, "schimbarile economice si legislative din ultimii ani". In zone energiei eoliene si a serviciilor financiare 2010 a insemnat de asemenea retragerea unor importanti jucatori. Intr-o economie aflata in concurenta cu restul tarilor, orice avantaj este speculat. Vestea de la Jucu cade prost si pentru exporturi

Vezi in text cum au evoluat afacerile Nokia in tara noastra

  • Prim-ministrul Vladimir Filat a indemnat conducerea companiei "Nokia" sa investeasca in republica.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al Guvernului moldovean, in cadrul unei intilniri de la Helsinki cu conducerea companiei, premierul moldovean a mentionat ca Moldova este deschisa pentru investitii, domeniul telecomunicatiilor si IT,

PROFIT

PROFIT

Foto: Hotnews

fiind printre cele mai de perspectiva. Vladimir Filat a subliniat ca Moldova, prin amplasarea sa, poate fi o punte de legatura intre pietele din est si vest. Premierul a spus ca republica face parte din tarile unde aproape 85% din populatie are acces la telefonie mobila

Profesorul Daniel Daianu compara investitia Nokia cu cea a francezilor de la Renault : "Prima este ca un copac fara radacini, ca un pom de Craciun de care te bucuri cateva zile si apoi dispare. Cea a francezilor este ca un copac cu radacini bine infipte in sol", a comentat Daianu.

Aflata in plin proces de restructurare, compania a preferat sa inchida in Romania si sa isi mute in alta parte afacerile.

Vestea cade rau si pentru exporturile Romaniei. Potrivit unor date informale care vor fi date in curand publicitatii, exporturile Romaniei au scazut in al treilea trimestru cu 5,4%. Relocarea fabricii de la Jucu vine extrem de prost din acest punct de vedere.

  • Un calcul riguros legat de ce a pierdut si ce a castigat Statul roman de pe urma investitiei finlandeze este dificil de facut

VENITURI-CHELTUIELI

VENITURI-CHELTUIELI

Foto: Hotnews

E drept ca s-a investit in infrastructura, care insa ramane la Jucu si poate fi folosita de o alta companie. Potrivit oficialilor locali, impozitele si taxele platite la nivel local se ridicau anual la "cateva milioane de lei". De asemenea, disponibilizarea unui numar mare de angajati de la Nokia va duce la cresterea ratei somajului in judet, dar aceasta nu va depasi 4%, fata de 3,3% cat este in prezent.

Suprafata obtinuta gratuit de Nokia de la statul roman (159 de hectare la Jucu, la 18 km de Cluj) a fost la vremea ei o foarte buna afacere imobiliara.In 2006, adica putin inainte ca Nokia sa anunte oficial locul vitoarei investitii, oameni de afaceri din Cluj, consilieri locali sau simpli oameni au inceput speculatiile cu terenuri

salariati

salariati

Foto: Hotnews

"Preturile au explodat, sarind de la 1 - 5 euro/ metru mp la 25 - 45 euro/ mp, avand in vedere ca zona investitiei, plasata in plin camp, va fi racordata la utilitati pe cheltuiala statului. Practic, se constituie premisele unui mic oras.

  • Ungurii, negociatori fruntasi

Ce se stia insa din declaratiile publice, facute dupa semnarea contractului, in martie 2007?

Nokia promite ca va investi 60 de milioane de euro (unii vorbesc acum de dublarea investitiei), ca va crea in urmatorii cinci ani 15 mii de locuri de munca.

MARJA PROFIT

MARJA PROFIT

Foto: Hotnews

A primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).

Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul (avand drept de preemptiune) atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.

Partea romana se obliga sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.

In total 30 de milioane de euro. Seful CJ Cluj, Marius Nicoara a declarat vineri ca Guvernul a virat pana acum 112 miliarde, dar ca mai au nevoie in perioada urmatoare de inca 150 de miliarde de lei.

In chestiunea terenului, vecinii unguri au procedat putin diferit. Le-au vandut terenul celor de la Nokia si furnizorilor cu preturi variind intre 15 si 20 de euro metru patrat. Nokia a realizat investitia din Komarom (Ungaria) tot intr-un parc industrial, insa pe o suprafata mult mai mica (16 hectare, din care 3 pentru Nokia, restul pentru furnizori).