BNR ar putea revizui in scadere prognoza privind cresterea economica pe 2012, a declarat joi seara viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, in cadrul conferintei "Provocarile cresterii economice in Uniunea Europeana".

Cristian PopaFoto: Agerpres

"Este posibil sa avem o incetinire a cresterii economice in 2012 pentru ca vedem global o incetinire a perspectivei economice in zona euro si la partenerii comerciali principali. Exporturile au deja o tendinta de temperare, productia industriala, desi a avut o cifra de comenzi extrem de incurajatoare, are aceasta tendinta de cateva luni si credem ca fenomenul va continua", a explicat viceguvernatorul Popa.

Inchiderea fabricii Nokia de langal Cluj va afecta produsul intern brut (PIB) si deficitul de cont curent al Romaniei, dar nu cu amploarea cifrei de afaceri, a mai spus joi seara viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit oficialului bancii de emisiune, Nokia asambla componente straine si avea importuri foarte mari. "Inchiderea fabricii va avea impact atat pe exporturi, cat si pe importuri, iar efectul pe balanta comerciala va fi mai mic, dat doar de valoarea adaugata", a mai explicat acesta. Acelasi impact va fi si asupra PIB (care este suma valorilor adaugate brute), si nu unul dat de volumul cifrei de afaceri a companiei.

Cat despre revizuirea cresterii pentru anul viitor, aceasta a fost anuntata inca din luna iunie cand, la o alta conferinta a bancii Centrale, viceguvernatorul Popa estima o incetinire a economiei europene.

"Ramanem pe 1,5 la suta, noi aveam o cifra chiar mai buna pentru 2011, si pe un curs 3,7 - 4 lei pentru un euro. BNR estima o cifra mai scazuta pentru 2012, deci cifrele raman cele pe care le cunoasteti si de la nivelul FMI si UE. Pentru 2011 eu vad balanta riscurilor relativ simetrica", a spus viceguvernatorul bancii centrale.

Acesta a precizat ca este posibil ca incetinirea economiei Germaniei sa se generalizeze, iar in acest an si in 2012 sa avem cifre mai mici la cresterea economica.

"Este foarte posibil ca ceea ce vedem ca o incetinire in Germania sa se generalizeze, iar in 2012 am putea vedea cresteri mai mici la PIB. Economia americana a deceptionat deocamdata. Vom vedea daca revenirea capitalurilor si a consumului vor fi conforme cu calendarul. In primul trimestru cifrele arata 2,2 la suta scadere la formarea bruta a capitalului fix, probabil in trimestrul trei a reveni, deci discutia nu se va finaliza acum", a spus viceguvernatorul BNR.