BNR a cotat un euro la 4,35 lei. Dealerii spun ca au existat cumparari "comerciale"de valuta. Pragul de 4,42 lei/euro ar putea fi aparat de BNR

de DP     HotNews.ro
Vineri, 30 septembrie 2011, 13:04 Economie | Finanţe & Bănci


BNR a cotat moneda europeana la 4,35 lei in ultima sedinta a acestei saptamani. Dealerii spun ca au existat cumparari de valuta  de catre firme si banci, acestea din urma fiind nevoite sa isi constituie provizioane, fiind ultima zi din luna. Potrivit dealerilor contactati de HotNews, leul ar putea atinge 4,4 lei -prag care ar putea fi aparat de banca de emisiune.


"Daca va amintiti, Guvernatorul Isarescu vorbea de o volatilitate de plus/minus 5%. Daca aplicam acest coeficient, obtinem un prag de 4.42 lei/euro. Coroborand aceasta declaratie cu cea venita din partea unui bancher potrivit caruia la un curs de peste 4,4 lei/ euro bancile ar avea bilantul mult marit si ar avea nevoie de capitalizare, nu vedem un curs dincolo de acest prag", a mai spus dealerul pentru HotNews.ro

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculeaza la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie, publicat de BCE (luni, in jurul orei 15,45)

"Deprecierea la care asistam nu poate fi considerata un atac speculativ, asa cum insinuau unii. Piata a fost modesta ca volum iar finalul de luna plus nevoia bancilor de a-si constitui provizioanele au dus in mod natoral euro la nivelul cotat de BNR", mai explica dealerul bancii comerciale.
 • Isarescu: Exista teoria care spune ca deprecierea monedei duce la stimularea exporturilor si la scaderea importurilor. Dar intervine "J curve"
In iunie, Guvernatorul Isarescu a vorbit despre efectele deprecierii monedei locale, si despre teoriile economice uneori contradictoriu traduse in practica.
"Exista teoria care spune ca deprecierea monedei duce la stimularea exporturilor si la scaderea importurilor. Dar intervine asa-zisul efect "J curve", potrivit caruia in primele sase luni pana la un an rezultatul poate fi exact pe dos. In aceste conditii, aplicarea teoriei nu duce la obtinerea unui cerc virtuos in economie, ci la unul vicios si, totodata, amana si deciziile de imbunatatire a fundamentelor", a explicat guvernatorul la finalul unui colocviu organizat de BNR. Acesta a aratat ca Marea Britanie a aplicat aceasta teorie pentru a depasi criza economica interna din anii 60-70. Ca atare, lira sterlina a fost depreciata pana la un curs de 1,76 dolari in 1976, in conditiile in care, de exemplu, in 1961 referinta urcase pana la 4 dolari. Dar economia nu s-a redresat. Ce a salvat-o pana la urma? Probabil petrolul din Marea Nordului, probabil chiar oprirea deprecierii monedei", spunea guvernatorul Mugur Isarescu.
 • ING: Interpretam  declaratia  viceguvernatorului drept un semn ca BNR este confortabila cu intervalul in care a fost tranzactionat
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, ieri la inchidere inregistrandu-se un nivel de 4,35/EUR, spun economistii ING. "Tot spre sfarsitul zilei, viceguvernatorul Popa a fost citat spunand ca leul este mai putin afectat decat monedele regionale, adaugand ca stabilitatea leului s-ar putea datora si "fundamentelor economice imbunatatite". Interpretam aceasta declaratie drept un semn ca BNR este confortabila cu intervalul in care a fost tranzactionat", mai explica economistii bancii citate.

"In aceasta dimineata cursul EUR/RON a continuat sa creasca pana la 4,3530/EUR si uitandu-ne la pierderile inregistrate de alte active cu risc ridicat, miscarea de depreciere a leului ar putea continua. Faptul ca afirmatia lui Popa cu privire la cursul de schimb nu a avut un ton deosebit de puternic sprijina aceasta perspectiva", mai arata ING.
 • Deprecierea leului- buna sau rea in economie?

"Un curs  de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile", a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la conferinta de risc de tara organizata de Coface.

Deprecierea leului nu face bine inflatiei (cata vreme unele tarife sunt calculate in euro iar costul importurilor creste) insa ii ajuta pe exportatori. De asemenea, un leu slab nu este incurajator pentru consum iar daca aceasta depreciere se accentueaza, am putea vedea modificari ale dobanzilor bancare.

Cursul de schimb influenteaza pretul relativ al bunurilor interne fata de cel al bunurilor tranzactionate pe pietele externe. Un exportator va castiga mai mult daca pretul obtinut in valuta din vanzarea bunurilor sale pe pietele externe este transformat in lei la un curs de schimb mai ridicat (moneda nationala este mai depreciata). Pe de alta parte, un importator va castiga mai mult daca bunurile vandute pe piata interna sunt achizitionate in valuta la un cost mai mic exprimat in lei, echivalent al unei monede nationale mai apreciate. Cursul de schimb transmite astfel (prin intermediul canalului exporturilor nete - sau canalului indirect al cursului de schimb) cu un anumit decalaj in timp, impulsurile initiale ale ratei dobanzii de politica monetara asupra activitatii economice (sintetizata prin deviatia PIB real).

Un alt mecanism important prin care cursul de schimb si ratele dobanzilor actioneaza asupra activitatii economice este efectul de avutie si bilant. O depreciere a cursului de schimb al monedei nationale genereaza o diminuare a apetitului pentru contractarea de credite in valuta. In acelasi timp, deprecierea leului va reduce venitul disponibil al celor care au deja contractate astfel de credite. Acest efect decurge din faptul ca firmele care obtin venituri in moneda nationala vor fi nevoite - in situatia unei deprecieri - sa plateasca mai multi lei pentru serviciul datoriei contractate in valuta.

Unul din cele mai simple si mai rapide mecanisme prin care care sunt transmise modificarile cursului de schimb este cel al pretului bunurilor de import (canalul direct al cursului de schimb). Pretul la care o companie va vinde  pe piata interna bunuri din import este format din pretul in valuta (de pe piata externa) al bunului respectiv transformat in lei la cursul de schimb relevant. In general, pretul in moneda nationala se ajusteaza incomplet la variatiile cursului de schimb. Aceasta se datoreaza in principal costurilor ridicate pe care le-ar genera pentru importatori modificarea preturilor practicate pe piata interna cu aceeasi frecventa ridicata pe care o manifesta fluctuatiile cursului de schimb


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5149 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  asta cu accizele.... (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:28)

  hot news [utilizator]

  E ca si teoria conspiratiei. Nimanui nu ii place acest curs marit, daca ar fi vrut sa "sara" cursul ar fi putut sa ii dea drumul de mai demult si sa ajunga acum la 4.4-4.5 ca sa mai castige ceva....
 • +10 (10 voturi)    
  Vrajeala (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:43)

  Gus [anonim]

  accizele de la anul sunt miza, in rest, povesti de jurnalisti afiliati si finantisti cu credite la banca
 • +5 (5 voturi)    
  Asa e, nivelul accizelor din 2012... (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:51)

  George [anonim]

  ... este obiectivul! Daca urmariti pe site-ul BNR evolutia grafica in aceeasi perioada (15 sept.-15 oct.) din 2010, 2009 si 2008, o sa observati ca seamana cu... vulcanul Etna!
 • -2 (6 voturi)    
  e clar (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:56)

  smen [anonim]

  masurile impopulare dar ''necesare''(ahahhahaha) incep sa dea roade,pfuu noroc cu Boc ca ne-a salvat de Tariceanu si ceilalti dinaintea lui fanariotii,greselile economice facut de Basarab intemeietorul si de prostiile financiare facute de daci ,a venit Boc si a facut tot de comanda,e de bine,inca un mandat,inca un mandat,inca un mandat
  • +3 (3 voturi)    
   ??? (Vineri, 30 septembrie 2011, 14:57)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui smen

   Unde ai pierdut coerenta? Citeste si tu ce ai scris si spune ce ai inteles! Postul tau este un ghiveci unde ai amestecat politica, economia si istoria, nici macar in ordine cronologica, fara sa spui nimic.
   • +2 (2 voturi)    
    asa sunt unii. (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:21)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui gabi

    Iar d-lui este"smen".Cel putin,omul recunoaste ca nu-i place.Sa munceasca.
 • +1 (1 vot)    
  Trebuie mai multa transparentza. (Vineri, 30 septembrie 2011, 14:24)

  Ioan Banu [anonim]

  Cam foarte repede s-a trecut de la cursul de 4.29 la cel de 4.40, care va fi atins probabil in cateva zile.BNR parca ar fi scapat franele din mana si nu ne- a oferit explicatii plauzibile, profesioniste. Cred ca e nevoie de un service urgent la aceasta institutie.
  PS.Cand s-au primit transele de la FMI, o buna parte din bani s-au dus le BNR, pentru mentinerea stbilitatii cursului monedei nationale.Rezervele valutare au depasit 32 miliarde Euro.Ceva nu este in regula.Ce se va intampla cu "tinta de inflatie"?iE nevoie de mai multa transparenta din partea BNR, intrucat, sistemul bancar si finantele reprezinta, de fapt sistemul sangvin al economiei. Nimeni nu va putea accepta intr-o buna zi o explicate simplista de natura:"Stiti, sistemul nostru bancar este bolnav" , s-a contaminat de la criza intrnationala".Cine va face o asemenea declaratie,va trebui sa raspunda pentru consecinte si sa plece.
  • +2 (4 voturi)    
   Banii de la FMI s-au dus la BNR si de acolo la ... (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:14)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Ioan Banu

   bancile comerciale prin reducerea garantiilor pe care aceste banci trebuiau sa le aiba la BNR. Deci imprumutul de la FMI a fost facut in primul rand pentru finantarea bancilor (majoritar straine) si in mica masura pentru nevoile noastre.
   Legat de cursul valutar, in fiecare an BNR lasa leul sa se devalorizeze pentru ca valoarea accizelor ce se vor plati anul viitor sa fie cat mai mare intrucat acestea se calculeaza la cursul din 1 octombrie.
  • +1 (1 vot)    
   Ti se pare suspecta cresterea? (Vineri, 30 septembrie 2011, 17:19)

   George [anonim] i-a raspuns lui Ioan Banu

   Si mie, mai ales ca Banca Nationala a anuntat ca a fixat cursul oficial mai mare decat cel rezultat din tranzactiile de valuta! Ce sa deducem de aici? Ca duce o politica antinationala? Impotriva propriului popor (prin condamnarea la o cota de ridicata a accizelor pe un intrg an)?
 • +1 (1 vot)    
  Previzibil (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:15)

  cipi [anonim]

  Jenant de previzibil. Aveam pretentii mai mari de la specialistii BNR, dar ...tot romani in Romania sunt si ei! Accizele sa traiasca!
 • +1 (1 vot)    
  Analisti de doi bani (Vineri, 30 septembrie 2011, 16:00)

  spysoby [anonim]

  In fiecare an in jurul acestei date euro creste.Pentru ca accizele se platesc in lei la cursul din data de 1 octombrie.Asa ca Banca Nationala ajuta putin guvernul sa incaseze mai mult."acum un an sau doi baieti(cei cu produse accizabile) au tinut de curs si chiar l-au dus in jos".asa ca acum asta a fost .Leul mai scade si cind ministerul de finante schimba euro -tot cu voie de la BNR.Restul e CANCAN cu analisti in nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  probabil accizele (Vineri, 30 septembrie 2011, 17:36)

  mihai [anonim]

  daca nu ar fi treaba cu accizele probabil si saptamana viitoare am avea acelasi curs dar fac pariu ca se duce la 4.25
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 1 octombrie 2011, 13:28)

  pacmsn [anonim]

  Se stabilesc accizele, revenim la normal si ...toata prostimea e fericita.
  "Sanatate" si "Iubire" conducatorilor incompetenti si inculti ai Rommaniei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by