Economia Qatarului a crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 41,8 la suta fata de anul anterior, sustinuta de cresterea productiei de gaz si de preturile mari la energie, arata date statistice oficiale publicate duminica.

PIB national estimat a urcat la 153,7 miliarde de riali (circa 42,2 miliarde de dolari), de la 108,4 miliarde de riali in trimestrul al doilea al anului trecut, a anuntat Autoritatea pentru Statistica din emiratul arab. PIB urcase cu 8,8%, la 141,3 miliarde de riali, in primul trimestru.

"Principalele motoare ale cresterii PIB de la an la an au fost cresterea volumului produselor din domeniul gazelor naturale si preturile ridicate la energie", a explicat autoritatea.

Valoarea adaugata bruta a industriei extractive, care include petrolul si gazele, a crescut cu 67,6 la suta fata de T2 al anului trecut si cu 10,3 la suta fata de primul trimestru, arata datele oficiale.

Qatarul este cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat si ramane lider in regiunea Golfului, dupa cresterea PIB real estimata la 18,9% pentru acest an dupa cum au spus economistii intrebati de Reuters.