Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat marti ca se asteapta la o crestere moderata a economiei zonei euro.

"Ne asteptam ca avansul real al Produsului Intern Brut al zonei euro sa fie foarte moderat in a doua jumatate a anului", a afirmat Trichet, audiat de Comisia de afaceri economice a Parlamentului European, transmit Reuters si Bloomberg citate de Agerpres.

Perspectivele sunt afectate de incetinirea cresterii pe plan mondial si de tensiunile de pe pietele financiare, a explicat seful BCE. Acesta a adaugat: 'Inflatia pe termen mediu si lung este asteptata sa ramana stabila".

Pentru a convinge pietele ca pot gestiona criza datoriilor, liderii UE iau in considerare optiunea de a transforma actualul Fond European de Stabilitate Financiara (EFSF), care dispune de fonduri de 440 miliarde de euro, intr-o banca, pentru a putea avea acces la fondurile BCE si, implicit, la lichiditati sporite. Trichet a respins insa ideea: "Nu sunt in favoarea fondurilor de salvare refinantate de BCE".

Responsabilitatea de a actiona pentru rezolvarea crizei revine guvernelor, considera Trichet, care vrea sa tina departe BCE de aceasta problema.

"Eurobondurile si ESFS si, mai general, totul este in mainile guvernelor pentru a gestiona situatia - as zice ca este responsabilitatea lor de a face fata celei mai grave crize de la Al Doilea Razboi Mondial. Noi suntem epicentrul acestei crize globale", a subliniat presedintele Bancii Centrale Europene.

In timp ce asteapta aprobarea noilor atributii ale Fondului European de Stabilitate Financiara, BCE a intervenit achizitionand obligatiuni guvernamentale pentru a scadea costurile de imprumut ale Italiei si Spaniei.

Temerile ca a treia si a patra economie a zonei euro ar putea fi absorbite de criza datoriilor au sporit temerile ca aceste tari isi vor pierde accesul la pietele de finantare si vor fi fortate sa solicite asistenta financiara internationala, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei.

In incercarea de a limita extinderea crizei datoriilor, liderii europeni incearca sa majoreze capacitatea de interventie a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), care in prezent are la dispozitie 440 miliarde de euro, insa deocamdata nu este clar cum va fi realizata aceasta majorare.

Potrivit unor analisti, EFSF ar avea nevoie de cel putin 2.000 de miliarde de euro pentru a proteja Italia si Spania in situatia extinderii crizei din Grecia.