Ministrii de Finante din zona euro au convenit sa sprijine bancile europene, pe fondul cresterii temerilor cu privire la criza din Grecia, potrivit Reuters. Aceasta decizie a venit la doar cateva ore dupa ce Dexia a devenit prima banca europeana care a avut nevoie de ajutor guvernamental pentru a evita falimentul in urma crizei datoriilor suverane.

"Toata lumea crede ca principala temere sunt evenimentele ingrijoratoare de pe pietele financiare, care ar putea escalada intr-o criza bancara", a declarat Wolfgang Schaeuble, ministerul german de finante, in cadrul conferintei de presa sustinula la incheierea reuniunii de la Luxemburg.

Perspectivele in crestere de intrare in incapacitate de plata a Greciei in lunile urmatoare au amplificat temerile cu privire la o criza bancara majora in Europa, care ar agrava temperarea cresterii economice la nivel mondial.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat marti pentru Financial Times ca ministrii de finante, care au respins in trecut orice recapitalizarea concertata a bancilor, s-ar putea razgandi avand in vedere situatia actuala.

"Exista o viziune tot mai mult impartasita ca este nevoie de o abordare concertata, coordonata in Europa. Pozitiile de capital ale bancilor europene trebuie consolidate pentru a furniza marje suplimentare de siguranta, reducand astfel incertitudinea", a spus Olli Rehn.

La randul sau, George Osborne, ministrul britanic de finante, a declarat la Luxemburg ca bancile din zona euro trebuie consolidate. "Trebuie sa reflectam realitatea situatiei din zona euro si trebuie sa luam in calcul realitatea riscurilor suverane percepute de piete. Si acest lucru necesita mai mult capital pentru bancile din zona euro", a aratat oficialul.

Marti, autoritatile din Franta si Belgia au decis divizarea Dexia si vanzarea activelor sanatoase, in vreme ce activele toxice, inclusiv obligatiunile emise de Grecia si alte state de la periferia zonei euro, sa fie plasate intr-o structura de tip "bad bank" sustinuta de catre cele doua guverne.

Actiunile Dexia, care a mai fost salvata de la faliment si in 2008 din cauza expunerii ridicate pe piata creditelor ipotecare subprime, au scazut cu peste 22% in sedinta de marti, dupa o pierdere de 10% in prima sedinta a saptamanii.