De la “crosul” pentru extindere si crestere a cotei de piata, sectorul bancar trece acum printr-o evolutie simetrica. Agentii care se inchid, isi restrang activitatea sau banci intregi care se vand, nimic nu mai pare surprinzator. ATE Bank Grecia tocmai a anuntat ca va renunta la divizia din Romania. Volksbank Romania isi cauta si ea cumparator dupa ce Sberbank a refuzat sa preia divizia locala. Romexterra sondeaza dupa cineva cu bani (fara sa fi gasit deocamdata pe nimeni, potrivit unor surse din piata), in vreme ce zvonurile privind vanzarea unei parti din Carpatica sau Banca Transilvania apar cu regularitate in presa. Si nu sunt singurele. “Foarte probabil ca pana la mijlocul anului viitor vom vedea un peisaj bancar roman diferit de ceea ce vedem acum”, au declarat pentru HotNews apropiati ai Bancii de emisiune.

  • Cum se vinde o banca?

"Tehnic, faci ca cererea si oferta sa se intalneasca. Practic, lucrurile sunt mult mai stufoase. Mai intai te uiti la profilul bancii tinta si la cel al bancii care urmeaza sa preia. Care au fost businessurile pe care s-au axat fiecare, cat de compatibile sunt si daca nu cumva se canibalizeaza? Pe urma, te uiti la dimensiunea bancii pe care o vrei. O banca de dimensiuni modeste, cu pana in 200 de angajati sa zicem, e mult mai usor de modelat in directia dorita de noul actionar decat un colos cu cateva mii de angajati. Pasul urmator e sa comanzi un audit. Sa vezi partile bune dar mai ales locurile in care banca sta mai prost. Abia dupa aceea discuti de bani", a declarat pentru HotNews CEO-ul unei banci locale.

"In acest moment nu prea se fac tranzactii. Doi, s-o recunoastem deschis, Romania nu e o tinta extrem de cautata acum de catre marile banci. Peste tot in lume se vinde acum si se vind active mai atragatoare. E drept, ar fi un argument in favoarea unei achizitii in sensul ca preturile sunt foarte jos acum. Daca astepti sa treaca criza ca sa intri pe achizitii, preturile ar putea creste. Pe de alta parte, discutam cu alti colegi sefi de banca si toti stau acum sa vada ce urmeaza. Niciunul nu parea sa aiba apetit ridicat pentru operatiuni de cumparare. E cel mai “morocanos” climat de la inceputul crizei", explica un alt presedinte de banca.

Potrivit acestuia, nimeni nu se gandea ca dupa 3 ani de taieri, ajustari si redimensionari ale retelelor sa fim tot in acelasi loc. "Sigur ca in 2008 am intuit ca va urma criza, dar ne-a uimit amplitudinea ei. Doar vreo doi-trei nebuni au avertizat ca urmeaza haosul. Noi ne gandeam ca va fi o criza “normala”. Dar a urmat un adevarat prapad", mai spune bancherul roman.

Momentul in care ATE Bank e scoasa la vanzare vine pe fondul unei intensificari a acestor tipuri de operatiuni. HSBC isi vinde divizia de asigurari, Dexia ar putea fi si ea vanduta.

  • Exista si vanzari care nu au mai avut loc- OTP- RBS Romania

Probabil ca vanzarea ATE Bank se va intinde pana in 2012-2013. Un asemenea proces e lung, iar nu intotdeauna el se finalizeaza cu o tranzactie. Tranzactia OTP - RBS nu a mai avut loc de pilda, in ciuda unor negocieri lungi si dure. Cand Antal Pongracz (adjunctul lui Sandor Csanyi – cel mai puternic bancher si cel mai bogat om din Ungaria), ca tranzactia OTP Bank cu RBS Bank Romania a cazut din cauza pretului prea mare cerut de britanici, actorii din piata au ramas uimiti. Maghiarii inaintasera in prima jumatate a lunii mai o oferta preliminara pentru RBS Bank Romania, oferta care s-ar fi situat cu putin sub 300 milioane de euro, sustin sursele citate. A urmat apoi un proces de due diligence, in care OTP a cerut mai multe informatii despre RBS Bank Romania. Banca britanica si-a angajat drept consultanti pentru vanzare pe bancherii elvetieni de investitii de la UBS. De cealalta parte, consultanta juridica a OTP Ungaria in dosarul RBS a fost asigurata de catre firma de avocatura Kinstellar.

  • Topul preluarilor de banci romanesti care nu au avut loc niciodata

Mai intai a fost anuntul ca spaniolii de la Caja Madrid vor cumpara ori Banca Transilvania, ori CEC. Asta era inainte de criza, prin 2007, dar micii actionari ai Bancii Transilvania, inclusiv presedintele Horia Ciorcila au refuzat sa vanda, desi banca spaniola fusese dispusa sa utilizeze acelasi multiplicator de profit care a fost folosit si in cazul tranzactiei Erste - BCR. Pe atunci BT nu avea nevoie de bani, urmand sa incaseze cele 82 de milioane de euro obtinute din vanzarea BT Asigurari catre Groupama.

2007 Deutsche Bank anunta ca vor sa intre pe piata de retail banking din Romania. "Am ajuns la o valoare de aproximativ un miliard de euro, prin tranzactii in China si Vietnam. Suntem interesati sa intram pe noi piete? Categoric ca da, mai ales in Romania si Turcia", a insistat Ackermann. Acesta a spus ca exista potential pentru astfel de achizitii in cele doua tari, in domeniul de retail banking, insa nu este vorba despre tranzactii mari. Posibilele tinte de preluare erau atunci ca si acum, foarte putine: Banca Transilvania, Banca Carpatica sau Libra Bank. Imediat se fac pariurile. Cine sa fie oare? Nu a fost insa nimeni.

Tot 2007. Banca La Caixa, care tocmai isi deschisese o sucursala in Romania, anunta ca ar putea achizitiona o banca prezenta deja pe aceasta piata, noteaza agentiile straine de presa, citandu-l pe presedintele institutiei, Juan Maria Nin. El a precizat ca banca respectiva trebuie sa aiba o cota de piata de cel putin 3-4% din activele sistemului bancar romanesc pe segmentul de retail. Seful La Caixa considera ca va avea succes pe piata din Romania ca urmare a cresterii importante a numarului de romani care se stabilesc in Spania.

2008. Mediafax anunta ca nemtii de la Commerzbank vor sa preia Carpatica. Aparitia stirii a dus la cresterea spectaculoasa a pretului actiunilor bancii din Sibiu. Informatia, in felul in care a aparut pe fluxul de stiri nu a fost confirmata oficial nici de un reprezentant al Carpatica nici de Commerzbank. "Banca germana Commerzbank este in prezent in discutii cu Banca Carpatica si este posibil ca pana in toamna sa se poata vorbi de semnarea unei tranzactii. Actionarii Carpatica evalueaza banca la 1,8-2 miliarde de lei (500-550 milioane de euro)", au spus surse din piata citate de Mediafax, care nu si-au dezvaluit numele.

Tot 2008. Apare stirea potrivit careia Banca Transilvania vrea sa preia Carpatica. Canibalism? Lupta pentru cota de piata? "Banca Transilvania, cea mai mare banca a carei capital este exclusiv romanesc, poarta negocieri pentru preluarea Bancii Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea", scrie presa. "Au fost discutii cu Carpatica, dar nu este nimic foarte concret. Suntem interesati de achizitii pe piata locala, dar nu am gasit ceva foarte clar pana acum", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania pentru Business Standard. "Noi am primit multe propuneri si am discutat cu multe banci care ne-au facut diverse oferte. Banca Transilvania este o banca mare, iar noi suntem destul de mici, in acest moment, tina noastra este sa ne dezvoltam", a declarat Ilie Carabulea, detinatorul a aproximativ 35% din actiunile bancii cu sediul central la Sibiu.

2009. Doi ani mai tarziu, aceeasi Banca Transilvania era "curtata" de grecii de la NBG si de Marfin Bank. Stirea a aparut initial pe fluxul agentiei Axia Plus, fiind preluata de presa locala de specialitate. In final s-a dovedit a fi o alarma falsa.

2010. Sberbank Rusia va prelua Volksbank Romania. Informatia s-a adeverit doar partial, in sensul ca rusii ar putea prelua VB International, dar in niciun caz divizia din Romania.

2011. OPT Bank va prelua divizia RBS locala. Desi modelul de business este extrem de diferit (maghiarii sunt speializati pe retail in vreme ce britanicii pe segmentul corporate), fluxurile de stiri anunta ca iminenta o tranzactie.

Nu a fost sa fie Poate ATE Bank....?