​"Forul de gandire pragmatica public-privata", un think-tank guvernamental despre infiintarea caruia se tot vorbeste de pe la inceputul anului, va avea prima sedinta chiar vineri, 7 octombrie, a anuntat consilierul primului-ministru, Andreea Paul Vass. Forul guvernamental se numeste Consiliul National de Competitivitate si are in componenta circa 70 de persoane, iar la conducerea lui se afla chiar Andreea Paul Vass. Aceasta a precizat ca forul este alcatuit din reprezentanti ai ministerelor, asociatiilor profesionale, dar si ai universitatilor din Romania. Vass a mai spus ca acest consiliu va propune pana la sfarsitul anului Strategia Nationala pentru Competitivitate-2020. Strategia va fi publicata pe un nou site al carui domeniu a fost cumparat din banii consilierului primului-ministru.

Foto:
  • Vass a precizat ca a cheltuit 2 milioane de lei vechi pentru domeniu, iar site-ul va fi construit de Departamentul IT de la Guvern. "Va fi un site de dezbatere publica care va fi legat de site-ul Guvernului dedicat Consiliului de Competitivitate", a mai explicat Vass.
  • "Acest consiliu nu este o institutie si nu se aloca bani de la buget. Va functiona fara bani", a precizat consilierul primului-ministru. Andreea Paul Vass a mai afirmat ca intalnirile se vor desfasura la sediul Guvernului.
  • "Sunt deja 70 de voci care se vor exprima in acest for si pana la sfarsitul anului ne propunem sa punem pe masa Guvernului un draft de strategie", a mai spus Vass.

UPDATE Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un memorandum pentru infiintarea acestui consiliu. Dupa sedinta de Guvern, Andreea Paul Vass a spus ca din consiliu vor face parte 20 de persoane din partea institutiilor publice, 12 persoane de la universitati, 3 din partea academiilor de stiinta si 40 din partea mediului de afaceri.

HotNews.ro a aratat la inceputul lunii ianuarie ca Executivul are in pregatire un proiect privind formarea unui “Centru al Guvernului” dupa model britanic, format din economisti straini (profesori la facultati celebre) si romani, reprezentanti ai unor partide politice (pentru a asigura sustinerea politica a proiectului) si persoane publice cu o foarte buna reputatie. “Acest nucleu se va ocupa de strategia Romaniei pe termen mediu si lung”, au declarat pentru HotNews.ro, surse guvernamentale.

In luna februarie, HotNews.ro a aratat ca unul din obiectivele actualului Guvern este infiintarea unui "for de gandire pragmatica public-privata" din care sa faca parte persoane din administratia publica, din mediul privat de afaceri si mediul academic.

Potrivit Guvernului, necesitatea infiintarii CNC este motivata de "problema acuta" a Guvernului de coordonare a dezvoltarii competitive a Romaniei, in lipsa unei viziuni de ansamblu pentru alocarea fondurilor nationale sau europene la diversele proiecte publice.

Infiintarea CNC este motivata si prin necesitatea crearii unei institutii care sa asigure ca urmatorul Program Operational dedicat competitivitatii, pentru perioada 2014-2020, "va fi gandit si pregatit din vreme pentru a avea un impact de ansamblu asupra dezvoltarii economiei romanesti".