Germania este pregatita sa schimbe tratatele Uniunii Europene pentru a imbunatati functionarea Zonei Euro si pentru a face in asa fel incat pietele sa aiba incredere in aceasta structura, a declarat miercuri, la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel, citat de AFP.

"Revizuirea tratatelor europene nu trebuie sa fie un tabu", a spus Merkel, care efectueaza o vizita la Comisia Europeana, fara a oferi detalii suplimentare asupra intentiilor sale.

Ea a motivat o eventuala schimbare a tratatelor prin necesitatea de a face in asa fel incat "euro sa fie un succes" si ca "increderea" in moneda unica sa fie garantata pe piete, subliniind totodata ca ar trebui vazut cum functioneaza noile mecanisme pentru intarirea disciplinei bugetare.

In spiritul cancelarului german, o noua modificare a tratatului ar putea servi la intarirea disciplinei bugetare pentru a se asigura ca toate statele practica rigoarea.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, s-a declarat si el pregatit sa modifice tratatele pentru a centraliza si mai mult conducerea economica a Zonei Euro.

Si alte tari sunt in favoarea modificarii tratatului, dar nu neaparat din aceleasi motive. Ele urmaresc posibilitatea emiterii, intr-o zi, a euro-obligatiunilor. Ceea ce Berlinul refuza.

Pe de alta parte, ea a apreciat drept "justificata" recapitalizarea bancilor europene care au nevoie de acest lucru, subliniind ca tara sa este pregatita sa o faca, daca va fi nevoie.

"Germania este pregatita, daca este nevoie, sa realizeze o astfel de recapitalizare", a subliniat cancelarul german.